Η ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Η ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ


Συγγραφέας
ΕΛΙ ΡΑΝΤΙΝΓΚΕΡ
Μεταφραστής 
ΠΑΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


Να αγαπάς την οικογένειά σου, να φροντίζεις αυτούς για τους οποίους φέρεις ευθύνη, να μην παραταιτείσαι ποτέ και να μη σταματάς ποτέ να παίζεις – αυτοί είναι οι σοφοί κανόνες των λύκων.

Οι λύκοι φροντίζουν ιδιαίτερα τα γέρικα και τραυματισμένα μέλη της αγέλης, ανατρέφουν τα μικρά τους με αγάπη και μπορούν να ξεχάσουν τα πάντα πάνω στο παιχνίδι. Σκέφτονται, ονειρεύονται, κάνουν σχέδια, επικοινωνούν έξυπνα μεταξύ τους και μοιάζουν με τους ανθρώπους περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο.

Η Έλι Ράντινγκερ, έχοντας μελετήσει επί χρόνια τους λύκους, αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς φέρνουν στο φως αξίες όπως η έννοια της οικογένειας, η εμπιστοσύνη, η υπομονή, οι αρχηγικές ικανότητες, η αντιμετώπιση της αποτυχίας ή του θανάτου. Καταγράφει καταπληκτικά και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη ζωή των λύκων και καταδεικνύει κάτι μοναδικό: ότι οι λύκοι θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη μορφή του ανθρώπινου είδους.

Απόσπασμα βιβλίου

…Για παραμείνετε εσείς ήρεμοι έχοντας απέναντί σας έναν μαλλιαρό μυώδη όγκο πενήντα κιλών που σας καρφώνει με τα κίτρινα μάτια του. Εκείνη τη στιγμή μού ήρθε στον νου το λυκόσκυλό μου, ο φίλος και έμπιστος των παιδικών μου χρόνων. Ωραία λοιπόν. Και ο Ίμπο ένας μεγάλος σκύλος ήταν στην πραγματικότητα – ένας πολύ μεγάλος σκύλος. Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου με είχαν προετοιμάσει για τη συνάντηση δίνοντάς μου οδηγίες για την ασφάλειά μου, οι οποίες τους κατοχύρωναν από νομικής άποψης. Είχα υπογράψει μια δήλωση απαλλαγής ευθύνης με την εξής ανησυχητική διατύπωση:
Έχω επίγνωση του γεγονότος ότι υφίσταται κίνδυνος τραυματισμών και ότι οι τραυματισμοί ενδέχεται να είναι σοβαροί.
Με αυτή την προειδοποίηση, εισήλθα μαζί με δύο φύλακες στο καταφύγιο λύκων. Προσπαθούσα να έχω σταθερό βήμα. Πήρα βαθιά ανάσα. Έπειτα ο κόσμος μου περιορίστηκε στην εικόνα του λύκου που έτρεχε καταπάνω μου με αέρινη κίνηση γεμάτη χάρη. Οι ασημιές λωρίδες του τριχώματός του έλαμπαν στο φως του απογευματινού ήλιου. Το μαύρο ρύγχος ρούφηξε βαθιά μέσα του τη μυρωδιά μου, ενώ τα αυτιά του ήταν γυρισμένα προς τα εμπρός, πράγμα που φανέρωνε ενδιαφέρον. Με τις άκρες των ματιών μου είδα τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης του Ίμπο να στέκονται σε στάση αναμονής δίπλα στον φράχτη. Προφανώς είχαν περιέργεια να δουν αν θα περνούσα το τεστ, αν ο αρχηγός τους θα με αποδεχόταν. Το ίδιο κι εγώ, διότι μόνο τότε θα μου δινόταν η δυνατότητα να ξεκινήσω την πρακτική μου άσκηση. Όλα εξαρτιόνταν πια από την αντίδρασή μου τα επόμενα δευτερόλεπτα. Το φιλμ μες στο κεφάλι μου κατέγραφε πια σε αργή κίνηση. Τα ρωμαλέα πίσω πόδια του λύκου λύγισαν ελαφρώς, έτοιμα για το άλμα. Τη στιγμή που ο Ίμπο ερχόταν πετώντας προς το μέρος μου κι εγώ του αντέτεινα τη δύναμή μου, ήξερα ότι δεν υπήρχε πια επιστροφή. Τα πέλματά του, που είχαν το μέγεθος παλάμης, προσγειώθηκαν στους ώμους μου, οι εντυπωσιακοί κυνόδοντές του απείχαν μόλις μερικά εκατοστά από το πρόσωπό μου. Ο κόσμος σταμάτησε. Και έπειτα ο λύκος έγλειψε με τη σκληρή του γλώσσα πολλές φορές το πρόσωπό μου. Αυτό το «φιλί» ήταν η μύησή μου στο «ναρκωτικό» λύκος…


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΕΛΙ ΡΑΝΤΙΝΓΚΕΡ γεννήθηκε το 1951. Παράτησε το επάγγελμά της, αυτό της δικηγόρου, για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή και στους λύκους, που είναι το πάθος της. Είναι η πιο γνωστή ειδικός για λύκους στη Γερμανία και μοιράζεται τις γνώσεις της σε βιβλία, σεμινάρια και διαλέξεις. Επί είκοσι πέντε χρόνια περνούσε μεγάλο μέρος του έτους παρατηρώντας άγριους λύκους στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν στο Γουαϊόμινγκ. Για δέκα χρόνια διεύθυνε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Society for the Protection of Wolves. Είναι επίσης εκδότρια του Wolf Magazin, του μοναδικού περιοδικού για λύκους και κυνίδες στη Γερμανία.
Η ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ κυκλοφορεί σε 17 γλώσσες.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
ISBN: 978-618-01-2850-5
ISBN Ebook: 978-618-01-2851-2


Σχολιάστε εδώ