Ψάχνει για «βαριά» ονόματα για τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας

Ψάχνει για «βαριά» ονόματα για τις ευρωεκλογές ο Τσίπρας

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με συνεργάτες του και με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να καταλήξουν στα πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, που θα γίνουν με σταυρό, είναι μια δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό, καθώς δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα η μέχρι στιγμής απόφαση για εθνικές εκλογές στη λήξη της τετραετίας.

Κι αυτό διότι ενδεχόμενη μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, που χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, μπορεί να δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη εικόνα υπέρ της ΝΔ, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για κλείσιμο της ψαλίδας, και μάλιστα σημαντικό.

Ο Αλ. Τσίπρας αναζητεί τα πρόσωπα που θα προσδώσουν ειδικό βάρος στη μάχη των ευρωεκλογών και λέγεται ότι θέλει τουλάχιστον δύο βαριά πολιτικά χαρτιά, με υπουργούς πρώτης γραμμής, τα οποία με την είσοδό τους στο ευρωψηφοδέλτιο θα σηματοδοτήσουν τη σημασία της πολιτικής μάχης και θα ενισχύσουν και στις ευρωκάλπες το κλίμα πόλωσης απέναντι στην Ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθε­ρισμό.

Τα πρώτα 15 ονόματα ενδέχεται να ανακοινωθούν έως την προσεχή Τετάρτη και η προσοχή στρέφεται στο αν η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και αν θα τοποθετηθεί και άλλος υπουργός. Ονόματα κυκλοφορούν πολλά, όπως του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλα είναι σε επίπεδο σεναριολογίας, καθώς δεν έχει γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Το πρόσωπο που έχει σχεδόν κλειδώσει είναι της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία, αν και δεξιά, θα ανταμειφθεί για τη θετική της ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη λίστα θα είναι οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σχεδόν σίγουρη είναι η συμμετοχή του Γιάννη Μουζάλα, ενώ για να μπει η Έλ. Κουντουρά θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει ρύθμιση που θα καταργεί το ασυμβίβαστο που είχε ψηφιστεί επί Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, εάν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανακοινωθεί ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρέπει να παραιτηθεί. Και αν συμβεί αυτό, χάνεται ο 151ος βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, διότι ο επιλαχών μετά την Έλ. Κουντουρά είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

Επίσης, προς συζήτηση είναι τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη, μετά και την προ ημερών εκδήλωση στο «Κάραβελ», της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Μαρίας Ρεπούση και του Γιάννη Ραγκούση. Εσχάτως συζητιέται και το όνομα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Κώστα Αρβανίτη.


Σχολιάστε εδώ