Μαύρο της Ιεραρχίας στη Συμφωνία!

Μαύρο της Ιεραρχίας στη Συμφωνία!

Συνεδριάζει στις 19 Μαρτίου

-Κατηγορηματικό «όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών
-Τα φαβορί για τις Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σιατίστης

Στις ελληνικές καλένδες οδηγείται η περιβόητη Συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους που συνήψαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των Μητροπολιτών και των κληρικών, μετά τη σκληρή αντίσταση των κληρικών στην απόπειρα να καταργηθεί η υποχρέωση του κράτους για την καταβολή της μισθοδοσίας τους και να γίνει υποχρέωση της Εκκλησίας.

Όλοι οι Μητροπολίτες στάθηκαν στο πλευρό των κληρικών, ενώ ο Σύνδεσμος του Ιερού Κλήρου προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της 12.000 μικρόφωνα. Και ήδη, με το κλίμα οργής που επικρατεί, θεωρείται δεδομένη η απόρριψη της Συμφωνίας από την Ιεραρχία, η οποία θα συνεδριάσει στις 19 και 20 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι στην έναρξη των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα και «αγγίξαμε και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών», χωρίς όμως να πει λέξη για το ποια σημεία άγγιξαν…

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του είπε ότι «η πρότασή μας για τη μισθοδοσία διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τους κληρικούς και τις οργανικές τους θέσεις».

Ποιοι είναι οι 3 νέοι Μητροπολίτες
Η Ιεραρχία θα προχωρήσει στην εκλογή των νέων Μητροπολιτών Γλυφάδας και Σιατίστης, λόγω θανάτου των Μητροπολιτών τους, και Περιστερίου μετά την παραίτηση λόγω προβλημάτων υγείας του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομου.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, για τη Μητρόπολη Σιατίστης προορίζεται ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Καστορίας, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς, για τη Μητρόπολη Γλυφάδας ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος και για τη Μητρόπολη Περιστερίου ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.
Να σημειωθεί ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε με την… απόφαση του Αρχιεπισκόπου να ορίσει τον εαυτό του ως Τοποτηρητή της Μητρόπολης Γλυφάδας μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη της Παύλου.

Υπήρξε έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επισημαίνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν συνορεύει με τη Μητρόπολη Γλυφάδας, δεδομένου ότι στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας αναφέρεται: «Άμα τη χηρεία μητροπολιτικού τινός θρόνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΔΙΣ αναθέτει την τοποτηρητείαν αυτού μέχρι της πληρώσεώς του εις τον εκ των ομόρων Μητροπολιτών έχοντα τα πρεσβεία Αρχιερωσύνης».

Έτσι είναι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Τον εαυτό τους είχαν ορίσει ως Τοποτηρητή και οι Μακαριστοί Σεραφείμ και Χριστόδουλος.


Σχολιάστε εδώ