Στη ζητιανιά τα νοικοκυριά…
Αυτή είναι η έξοδος από τα Μνημόνια
3 στα 10 «ζουν» με λιγότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο!
Μακάρι «η έξοδος από τα Μνημόνια», που η κυβέρνηση τη θεωρεί μεγάλο κατόρθωμα, να έφερνε και την έξοδο από τη φτώχεια που ζει η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και να μην ήταν απλώς μια τυπική πράξη, με τη θηλιά να παραμένει.
Δυστυχώς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και καταγράφουν την τραγωδία που βιώνουν αμέτρητα σπίτια, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο: Το 61,1% των νοικοκυρών δήλωσε ότι πρέπει να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, με το 12,7% να δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν φτάνουν για να καλύψει ούτε βασικές του ανάγκες, κάτι που δείχνει την ακραία φτώχεια που υπάρχει στη χώρα μας.
Απέναντι στα συγκλονιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε τα κόμματα. Γιατί δείχνουν το δικό τους έργο, και πρωτίστως των κομμάτων που κυβέρνησαν.
Σε 1 στα 2 νοικοκυριά δεν φτάνει το μηνιαίο εισόδημα για όλο τον μήνα
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καταλαγιάσει, να περιορίσει όσο μπορεί τις αντιδράσεις και τον θυμό των Ελλήνων, που μετά βίας προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι, μοιράζοντας επιδόματα, τα οποία είναι η επιβεβαίωση του ότι πάρα πολλά σπίτια δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τον επιούσιο. Μόνο που το πρόβλημα δεν λύνεται με γιατροσόφια, με ασπιρίνες…
Ο εφιάλτης των πολιτικών
Οι αριθμοί που αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ είναι ο εφιάλτης όλου του πολιτικού συστήματος, πρωτίστως όμως της κυβέρνησης:
• 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ.
• Για 1 στα 2 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα.
• 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν.
• 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος.
• Για 1 στα 2 νοικοκυριά η κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη.
• Περισσότερα από 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τις τράπεζες.
Η έρευνα επισημαίνει το δράμα που ζει ο Έλληνας στο σπίτι του:
• Ένα σταθερά υψηλό ποσοστό, το 61,1%, δήλωσε ότι χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει βασικές του ανάγκες. Επιπλέον, το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε των βασικών του αναγκών, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας.
Δυστυχώς, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα:
• Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, με το 52% να αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019, το 33,9% να εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή και μόνο το 11,3% να περιμένει βελτίωση των οικονομικών του.
• Το 36,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια). Και από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν το 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας «ζουν» σε μεγάλη φτώχεια
• Αντίστοιχα, το 1 στα 3 νοικοκυριά (28,4%) δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών, με βάση στοιχεία της ΤτΕ, ανέρχεται σε 78,4 δισ. ευρώ. Τα 61,7 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 16,7 δισ. καταναλωτικά. Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στο 44,7%.
• Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (45,8%), στις εξόδους (42,7%) και στα είδη δώρων (38,9%).
Το 82% του πλούτου της Γης στα χέρια τού 1% του πλανήτη!
Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, και όχι μόνο, ζουν σε καθεστώς φτώχειας, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πεθαίνει κόσμος, μικρά παιδιά, από την πείνα, με κάποιους να πνίγονται στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη «Γη της Επαγγελίας», το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια τού 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, οι οποίοι κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί στον μισό πληθυσμό της Γης, ήτοι σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam International.
Να σημειωθεί ότι το 2018 ο πλούτος των πλουσιότερων ατόμων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2017, όταν το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού υπέστη μείωση 11% των εισοδημάτων του.