Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι έξω στον Μητσοτάκη – Μέσα τι γίνεται;

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι έξω στον Μητσοτάκη – Μέσα τι γίνεται;

Και έξω πάμε καλά. Η φράση αυτή περιγράφει το κλίμα που επικρατεί στην Πειραιώς με αφορμή τα θετικά μηνύματα που… καταφθάνουν από το εξωτερικό τόσο για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές όσο και για την επόμενη ημέρα.

Μηνύματα που… προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την άνοδό της στην εξουσία. Παράγοντες του κόμματος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κάνουν λόγο για αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη και όχι μόνο, προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι μας ακούνε με περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Στέκονται δε περισσότερο στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στη Γερμανία, κάτι στο οποίο έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και η συμμαχία του Κυρ. Μητσοτσάκη με τον χριστιανοδημοκράτη και υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βέμπερ. Ενώ με το πρόσφατο ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μόσχα έγινε το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ηγεσία της Ρωσίας.

Το γεγονός ότι είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ντμ. Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ το ερμηνεύουν στην Πειραιώς ως ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

Το διήμερο 7 – 8 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου είχε ευρύ κύκλο επαφών με επενδυτές, εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, κ.ά., όπου το κυρίαρχο ζήτημα ήταν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Με τον αρχηγό της ΝΔ να τους διαβεβαιώνει ότι ως πρωθυπουργός θα προωθήσει σειρά μέτρων (φορολογία, γραφειοκρατία κ.ά.) με στόχο ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Επενδυτική έκπληξη η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια


Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε ο Χ. Μ. Μπαρόζο, ο οποίος, σχολιάζοντας την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημείωσε ότι «οι αγορές μάλλον προεξοφλούν μια νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές». Δήλωση με ιδιαίτερη σημασία καθώς ο ίδιος εργάζεται για λογαριασμό της Goldman Sachs, η οποία –ως γνωστόν– είναι από τους βασικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, με την «Handelsblatt» να τονίζει ότι «η προσδοκία κυβερνητικής αλλαγής βελτιώνει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα». Αυτά με αφορμή τη σταθερή άνοδο του δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά, κυρίως, την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody’s.

Υπέρ το δέον θετική ήταν η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δικαιούται μια καλή θέση στο success story της Ευρώπης» ανέφερε, ενώ απευθυνόμενη προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι εσύ, Κυριάκο, θα διαμορφώσεις το νέο success story της Ελλάδας ως ο επόμενος πρωθυπουργός».

Την ίδια στιγμή αυξάνονται σταδιακά τα αιτήματα από μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού (Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα κ.ά.) προς την Πειραιώς, που ζητούν συνάντηση και συνέντευξη με τον κ. Μητσοτάκη. Κάτι που στο επιτελείο του αποδίδουν στο γεγονός ότι εκτός Ελλάδας προβλέπουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και σπεύδουν να καταγράψουν το κλίμα. Προ ημερών ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίσθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε συνέ­ντευξή του η γαλλική «Le Figaro».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ