Πάμε καλά, λέει το Μαξίμου – Σε άλλο… γήπεδο παίζουν…
Δίνουν μάχη για να μειωθεί η αποχή
Το κλίμα για την κυβέρνηση, ειδικά πάνω από τη Λάρισα, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι πάρα πολύ βαρύ. Οι ποιοτικοί δείκτες των μετρήσεων είναι εξαιρετικά κακοί για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν υπάρχει προοπτική για σημαντική βελτίωση της εικόνας, πόσω μάλλον για νίκη στις εκλογές. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες η αισιοδοξία.
Ποντάρουν στους δημοσίους υπαλλήλους
Μάλιστα από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι η ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος είναι ένα γεγονός που αποτιμάται θετικά, αν και παραδέχονται την πρωτιά της ΝΔ. Με βασικό επιχείρημα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ποντάρουν στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τότε και θεωρούν ότι οι συσχετισμοί θα αλλάξουν, ενώ εστιάζουν σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως, π.χ., στους αναποφάσιστους και τα άτομα νεαρής ηλικίας. Ειδικά όσον αφορά τις νεαρές ηλικίες (18 – 34) επικαλούνται τη δημοσκόπηση της Prorata, που δημοσιοποιήθηκε μόλις προχθές και εμφάνιζε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 4,5 μονάδες.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει τακτική ανάλυση των τάσεων του εκλογικού σώματος, ακόμα και με δικές τους μετρήσεις, ενώ κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη δράση έχει ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τα στοιχεία που αναλύουν, κυριαρχεί η άποψη ότι στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει αυτοδυναμία, θεωρούν δε πως δεν θα παίξουν ρόλο τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Μάλιστα έχουν γίνει προβολές για την κατανομή εδρών τόσο με τον «νόμο Παυλόπουλου», που θα ισχύσει για τελευταία φορά, όσο και με το νέο νόμο, με τον οποίο θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική.
Αναποφάσιστοι, νέοι και δημόσιοι υπάλληλοι
Στο μικροσκόπιο των συνεργατών του πρωθυπουργού έχουν μπει οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αποτελούν μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συντονισμένη προ ημερών επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, κ.ά., κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και κατηγορούν για πολέμιο του Δημοσίου, τονίζοντας πως θέλει απολύσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και το κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ μπροστά στη ΝΔ φαντάζει νηπιαγωγείο!
Ο στόχος σαφής: Να διατηρήσουν τις εστίες πολιτικής αναφοράς που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσίους υπαλλήλους και να ενισχυθεί το κλίμα φόβου, στη βάση ότι σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ μία από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι απολύσεις.
Αν και αναγνωρίζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο ο χαμηλός βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δίνεται μεγάλη σημασία στη συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν προσήλθαν στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους περίπου 650.000 ψηφοφόροι.
Η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου από εδώ και πέρα θα είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους, κεντρώους, κεντροαριστερούς ή αριστερούς, που φλερτάρουν με την αποχή. Για τον σκοπό αυτό προτάσσουν την έξοδο της χώρας από το τρίτο Μνημόνιο και την αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας μέσω της νομοθέτησης των εξαγγελιών της ΔΕΘ.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων φτάνει περίπου το 10 – 15%. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι οι χαμηλές πτήσεις που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι θετικές κρίσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μια άλλη κατηγορία στην οποία θα δοθεί μεγάλη προσοχή είναι οι νέοι ψηφοφόροι και υπάρχει ήδη η σχετική επεξεργασία από τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
Παρά τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η επικρατούσα αντίληψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει ισχυρό, με μεγάλες κοινωνικές προσβάσεις και απήχηση στα φτωχά λαϊκά στρώματα.