Δεν βρίσκει ευήκοα ώτα το προσκλητήριο του Τσίπρα

Δεν βρίσκει ευήκοα ώτα το προσκλητήριο του Τσίπρα

-Η προσπάθεια για τη δημιουργία κεντροαριστερού μετώπου δεν περπατάει

Κατώτερα των προσδοκιών των κυβερνητικών παραγόντων είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προσκλητήριου του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία «ενός ευρύτατου μετώπου», μιας «ευρύτατης συμπαράταξης», όπως χαρακτηριστικά λέει, «προκειμένου να αποτραπεί, εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, η επέλαση της Ακροδεξιάς».

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο πρωθυπουργός έχει απευθύνει τρεις φορές κάλεσμα, αλλά η α­νταπόκριση από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι δεν είναι θετική, πλην κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, που όμως ενισχύουν την αίσθηση της ιδιοτέλειας, καθώς όσοι ανταποκρίνονται είναι πρόσωπα που άλλοτε ήταν σε διαφορετικά στρατόπεδα, π.χ. «εκσυγχρονιστές» με «Παπανδρεϊκούς» κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας βάζει το πλαίσιο με την εμμονή στη λέξη «συμπαράταξη», όπως λέει σε συνομιλητές του, που ουσιαστικά αποτελεί μια αντιγραφή της κίνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Μάλιστα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 είχε αρθρογραφήσει υπέρ του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «συνένωσε τόσες και τόσο ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις και πρόσφερε τόσα στην κοινωνία». Τότε είχε υπογραμμίσει ότι «στο ρα­ντεβού αυτό η ιδρυτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ανδρέα (…), δεν βολεύτηκε στο πατρικό κόμμα της Ένωσης Κέντρου, αλλά επέλεξε τον δύσκολο –και για πολλούς από τους παραδοσιακούς ακατανόητο– δρόμο της δημιουργίας νέου κόμματος».

Η Ιστορία, όμως, επαναλαμβάνεται ως φάρσα, κάτι που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται, καθώς δεν έχουν υπάρξει ηχηρές μετακινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προοδευτικού μετώπου που θέλει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, από το βήμα της Κε­ντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις για συμπαράταξη εν όψει των ευρωεκλογών και έθεσε το πολιτικό δίλημμα λέγοντας πως –με βάση την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, όπως αποκρυσταλλώθηκε μετά τις Πρέσπες– από τη μια είναι οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, που έχει «στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των συμφερόντων των πολλών, και όχι των λίγων και των ελίτ», και από την άλλη «η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία Δεξιά όλων των μορφών, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ».

Στο εσωτερικό της ΚΕ έγινε μεγάλη μάχη, αλλά τελικά επετεύ­χθη συμβιβασμός, καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα η πολιτική απόφαση για τη στρατηγική των ευρωεκλογών, με τη λεγόμενη «πολιτική διεύρυνση», που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η ομάδα των «53+», που θέτει με ένταση το ζήτημα του αμφίπλευρου ανοίγματος προς τις προοδευτικές δυνάμεις, υποστηρίζο­ντας ότι δεν πρέπει να απευθύνεται μόνο προς το κέντρο αλλά και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να κερδίσει μια αυξημένη εκπροσώπηση στην ευρωλίστα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το κεντρικό πρόσωπο που θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας να είναι υπουργός από την ομάδα των «53+».

Το κρίσιμο στοίχημα είναι το κατά πόσο θα υπάρξει κοινός τόπος με τον πρωθυπουργό, που θέλει στροφή στην Κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία, ενώ κε­ντρικά στελέχη των «53+», μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζουν ότι ο υπό συγκρότηση προοδευτικός πόλος είναι κατά βάση αριστερός και δεν έχει στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο πρωθυπουργός θα εντείνει το επόμενο διάσημα τις κινήσεις του για τη σύγκλιση με τις προοδευτικές δυνάμεις και, όπως λένε συνεργάτες του, ο στόχος δεν είναι η ηγεσία αλλά η βάση της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση πέρα από όσες γίνονται ήδη, στις οποίες συμμετέχει και ο Αλ. Τσίπρας, όπως η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό γραφείο του Friedrich- Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), όπου ηγείται η Λούκα Κατσέλη, παρουσία και του Ούντο Μπούλμαν, προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλ. Τσίπρας να απευθυνθεί και με επιστολή στη Φώφη Γεννηματά, στον Σταύρο Θεοδωράκη, στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που είναι θετικός στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού, και σε άλλους, όπου θα αναφέρεται στην ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμπαράταξη.


Σχολιάστε εδώ