Συναίνεση δεν σημαίνει ok σε όλα…
Η πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έληξε άδοξα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λίγο πριν από τις εκλογές επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα σε εθνικά θέματα και την κυβέρνηση να απαντά ότι δεν συνδιαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική.
«Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση», ήταν η απάντηση του Γ. Κατρούγκαλου στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, που τόνισαν στον υπουργό πως πρέπει να μπει στον «πάγο» οποιαδήποτε συμφωνία επί των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι λόγω της εκλογικής χρονιάς που διανύουμε θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.
Και ειδικά για την Αλβανία ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο να βάλει στον πάγο τόσο την υπόθεση επέκτασης των υδάτων στο Ιόνιο, όσο και όποια συμφωνία με την Αλβανία που θα οδηγήσει και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ.
Ο τρόπος με τον οποίον κινήθηκε η κυβέρνηση στο Σκοπιανό έχει πλήξει το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο για να εξασφαλισθούν συναινέσεις στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ. Και είναι φυσικό αυτή η καχυποψία να εκτείνεται σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού είχαν φθάσει οι συνομιλίες του κ. Κοτζιά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά και στο θέμα των Τσάμηδων, που η αλβανική πλευρά επιμένει ότι έχει μπει στο τραπέζι.
Αλλά όσο ακούγονται διάφορες δηλώσεις, όπως αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «μοντέλο Πρεσπών στα ελληνοτουρκικά», είναι προφανές ότι η καχυποψία είναι δικαιολογημένη, όπως δικαιολογημένη είναι και η απαίτηση της αντιπολίτευσης να μην επιχειρηθεί να κλείσουν άρον άρον τα εθνικά θέματα στις λίγες εβδομάδες ή μήνες πριν από τις εκλογές…