Στο 36% η αυτοδυναμία!

Στο 36% η αυτοδυναμία!


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


-Αν τα μικρά κόμματα αθροίσουν γύρω στο 10%

Η οικονομική μεγέθυνση που συνετελέσθη στη χώρα την περίοδο της Μεταπολίτευσης εξασφάλισε πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη λόγω ευημερίας και δεν ενδυνάμωσε τους θεσμούς μας τόσο ώστε να προσεγγίσουν την ωριμότητα των θεσμών άλλων δυτικών δημοκρατιών.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν οι πολίτες να διαχειρίζονται την εκλογική τους δύναμη στη βάση του αμιγώς προσωπικού συμφέροντος και στην περίοδο της κρίσης, χωρίς ορθολογικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την παροιμία «το γινάτι βγάζει μάτι».

Έτσι η ψήφος τιμωρούσε εκείνους που δεν έκαναν τα χατίρια των ψηφοφόρων. Στην κρίση η τιμωρία ήρθε με την πριμοδότηση των μικρών κομμάτων και τον κατακερματισμό. Το 2015 φθάσαμε σε οκτακομματική Βουλή και σήμερα ζούμε τις συνέπειες της εκλογής βουλευτών από μικρά κόμματα χωρίς σημαντική πολιτική συνοχή.

Η πρόσφατη βουλευτική μετανάστευση, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των μικρών κομμάτων να εκφράσουν διακριτά το στίγμα τους, φαίνεται να τους κοστίζει δημοσκοπικά και όπως προβλέπεται θα τους κοστίσει και εκλογικά. Αν την Κυριακή γίνονταν εκλογές, πιο πιθανό θα ήταν η Βουλή να είναι πεντακομματκή, αποτελούμενη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Η τάση που διαμορφώνεται δείχνει ότι τα μικρά κόμματα δεν πείθουν πια τους πολίτες, καθώς τις περισσότερες φορές είναι συνύπαρξη φιλόδοξων πολιτικά ανθρώπων χωρίς κοινή ιδεολογική προσέγγιση.

Η διάψευση της «Πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνησης έχει ακυρώσει την ελπίδα των αριστερών δρόμων και λύσεων και παραδόξως έχει θωρακίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην έχει σημαντικές απώλειες προς τα αριστερά του. Στον αντίποδα, η βεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία για την επερχόμενη επικράτηση της ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα μια πιο χαλαρή προσέγγιση των δεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι φαίνεται να σκέπτονται να ψηφίσουν άλλες εναλλακτικές στα δεξιά της ΝΔ, με ισχυρή πιθανότητα να
πριμοδοτήσουν την ελληνική λύση.

Ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, βάσει του εκλογικού νόμου, καθορίζεται από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ψήφων αυτών, τόσο χαμηλώνει το κατώφλι της αυτοδυναμίας. Αν οι σημερινές διαθέσεις των πολιτών εκφραστούν και στην κάλπη και τα εκτός Βουλής κόμματα αθροίσουν κοντά στο 10%, τότε η αυτοδυναμία για τον πρώτο θα είναι εφικτή με περίπου 36%.


Σχολιάστε εδώ