Μακεδονική σαλάτα από τα Σκόπια!

Μακεδονική σαλάτα από τα Σκόπια!

-Οδηγίες για το πώς θα χρησιμοποιούμε τη λέξη «Μακεδονία»

Δικαίωση όσων υποστηρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αντί να λύσει το πρόβλημα θα δημιουργήσει νέα και πιο σοβαρά συνιστούν οι οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας προς τους δημοσιογράφους σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Επί της ουσίας επιχειρεί να διαχωρίσει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το «Μακεδόνας» και «μακεδονικός», υπό την έννοια ότι έχει κατοχυρώσει τις έννοιες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιο είναι το όνομα της χώρας τώρα;» το ΥΠΕΞ απαντά: «Επίσημα τώρα είμαστε ‘‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’, αν και το σκέτο ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’ είναι εντάξει». Στην ερώτηση «οπότε οι πολίτες είναι ‘‘Βορειομακεδόνες’’ τώρα;» απαντά: «Όχι. Είναι βέβαια ‘‘μακεδόνες’’ πολίτες και πολίτες της ‘‘Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’’, αλλά είναι απόλυτα σωστό να περιγράφονται απλά ως ‘‘Μακεδόνες’’, χωρίς το επίθετο ‘‘Βόρεια’’.

Στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε τον όρο ‘‘Βορειομακεδόνας’’». Σε ερώτηση για τη γλώσσα (αν είναι «βορειομακεδονική») το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Όχι. Είναι απλά ‘‘μακεδονική’’, όπως ήταν και πριν από τη συμφωνία με την Ελλάδα», τονίζει. Ως προς τους διεθνείς κώδικες της χώρας, επιβεβαιώνει ότι παραμένουν ίδιοι και είναι MK και MKD!

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Σε ερώτηση αν η κουζίνα της γειτονικής χώρας πρέπει να αποκαλείται «βορειομακεδονική» το ΥΠΕΞ είναι κατηγορηματικό: «Όχι! Όταν περιγράφουμε οτιδήποτε σχετίζεται με την εθνική ή πολιτιστική ταυτότητα, το επίθετο ‘‘μακεδονικός’’ είναι σωστό, ενώ το ‘‘βορειομακεδονικός’’ είναι λάθος». Αναφέρει δε και παραδείγματα: «Μακεδονική κουλτούρα», «μακεδονική λογοτεχνία», «μακεδονικές εκκλησίες», «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο» κ.ά.

Σπεύδει δε να διευκρινίσει ότι Μακεδονία και Μακεδόνες σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό στην Ελλάδα. Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της χώρας αποκαλείται Πρόεδρος της «Βόρειας Μακεδονίας» και όχι «βορειομακεδόνας» Πρόεδρος. Όπως εξηγεί, οτιδήποτε συνδέεται με την Πολιτεία, τη κυβέρνηση, την Προεδρία, εταιρείες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος θα χρησιμοποιούν το επίθετος «βόρειος».


Σχολιάστε εδώ