Ταφόπλακα στην πρώτη κατοικία – Την παρέδωσε αμαχητί η κυβέρνηση στους «θεσμούς» και στις τράπεζες

Ταφόπλακα στην πρώτη κατοικία – Την παρέδωσε αμαχητί η κυβέρνηση στους «θεσμούς» και στις τράπεζες

 – Συνυπεύθυνη η ΝΔ, που δεν βγάζει άχνα…

Την ταφόπλακα του «νόμου Κατσέλη», που ήταν σανίδα σωτηρίας της πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, έφερε μαζί του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Από δω και πέρα, όλη η διαδικασία θα γίνεται μακριά από τα δικαστήρια, όπου ο δικαστής ήταν μέχρι τώρα ο προστάτης της πρώτης κατοικίας και η τράπεζα παρίστατο ως αντίδικος, με την απόφαση να την παίρνει ο δικαστής και όχι ο τραπεζίτης.

Όπως φαίνεται, όμως, από τις αλλαγές –κατάργηση του «ν. Κατσέλη»–, οι αποφάσεις δεν ήταν στο πλαίσιο των συμφερόντων των τραπεζών.

Από δω και πέρα, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι τράπεζες, με τις «υποδείξεις» της Κομισιόν, τις οποίες μετέφερε ο Μοσκοβισί, οι αιτήσεις των δανειοληπτών για υπαγωγή στον νόμο θα κατατίθενται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε δύο μήνες.


 Στην άκρη έβαλαν τον δικαστή, γιατί οι αποφάσεις του δεν άρεσαν


Για όποια δε ρύθμιση αποφασίζει η τράπεζα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κανενός ελέγχου ή ένστασης από την πλευρά του δανειολήπτη, με βάση τον νέο νόμο, που αφοπλίζει τον «νόμο Κατσέλη».

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φρόντισαν να υπάρχει κάποια ισχυρή διασφάλιση του κατόχου πρώτης κατοικίας, μια προστασία απέναντι στην πανίσχυρη τράπεζα, η οποία βάζει τους όρους της ρύθμισης και δεν την απασχολεί αν ο δανειολήπτης μπορεί να ανταποκριθεί στο… τελεσίγραφό της. Προχωράει σε κατάσχεση και του παίρνει το σπίτι, χωρίς ο οφειλέτης να έχει πλέον καμία δυνατότητα αντίδρασης.

Αλλά και από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση για τη στοιχειώδη προστασία της πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν οι τράπεζες.

Και μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δεν του έθεσε το καυτό αυτό πρόβλημα, που βασανίζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί έχουν χάσει τα πάντα λόγω της οικονομικής κρίσης. Και με το ζόρι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή.

Να σημειώσουμε ότι, αν η ΝΔ είχε ψηφίσει την τροπολογία για την επέκταση της ισχύος του «νόμου Κατσέλη», ίσως να μην είχε γίνει η ανατροπή του με τον νέο νόμο, που περιορίζει ασφυκτικά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τουλάχιστον σε πολλά κρίσιμα σημεία…

Πριν από την… τελική φάση που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, εν όψει της επίσκεψης του Μοσκοβισί, υπήρξε ανοιχτή γραμμή μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των τεχνικών κλιμακίων των Βρυξελλών για την τελική διαμόρφωση του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία αλλά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Και κράτησε πάρα πολλές μέρες το «πηγαινέλα» και το «γράψε – σβήσε».


 Στο «άμεσο μέλλον» (ψυγείο) παρέπεμψε ο Μοσκοβισί τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!


Στο ψυγείο οι 120 δόσεις
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το «ΠΑΡΟΝ»: Στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου στην πρώτη σελίδα αποκαλύπταμε: «“Θεσμοί”: Όχι στις 120 δόσεις!».

Μας επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας ο φιλοξενούμενός μας Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Είπε ευθέως στον πρωθυπουργό αλλά και στις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας κ.ά.) ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις ρυθμίσεις 120 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωσαν τον Μοσκοβισί ότι δεν θα προχωρήσουν άμεσα στις εν λόγω ρυθμίσεις γιατί… πρέπει να γίνει περαιτέρω… τεχνική ανάλυση.

Λήγει το τελεσίγραφο…
Να σημειώσουμε ότι το τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αλλαγή του «νόμου Κατσέλη» λήγει την Πέ­μπτη 7 Μαρτίου και έως τότε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές πρέπει όχι μόνο να έχει συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» αλλά και να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή.

Πριν, δηλαδή, από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων είναι και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα πέσει και το… παραδάκι, που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Τι ξηλώνουν από τον «νόμο Κατσέλη»…

Με βάση το non-paper του Μαξίμου, 13 είναι οι νέες διατάξεις, που αντικαθιστούν άρθρα του «νόμου Κατσέλη». Οι κυριότερες είναι οι εξής:

• Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για ένα έτος, με εξαίρεση τους άνεργους και τους ανάπηρους, για τους οποίους θα εφαρμοστεί για τρία χρόνια. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται με την έναρξη λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (σε περίπου δύο μήνες) για τους νέους δικαιούχους.

• Μόνον όσοι δανειολήπτες οι οποίοι θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς προστασίας έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από τα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης, όπως καθορίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, θα δικαιούνται κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων τους από 35% έως 50%. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης (ανάλογα και σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκουν), με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), κυμαίνονται για ένα άτομο από 537 έως 682 ευρώ τον μήνα (καθαρά), για ζευγάρι από 906 έως 1.126 ευρώ (καθαρά), με ένα παιδί από 1.126 έως 1.440 ευρώ (καθαρά), με δύο παιδιά από 1.347 έως 1.720 ευρώ (καθαρά) και με τρία παιδιά από 1.568 έως 2.000 ευρώ (καθαρά).

• Δικαίωμα ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως κρατική πριμοδότηση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, θα έχουν δανειολήπτες με εισόδημα έως 12.500 ευρώ τον χρόνο για ένα άτομο και έως 21.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι, ενώ για κάθε παιδί θα υπάρχει προσαύξηση 5.000 ευρώ, με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

• Κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του την πρώτη τιμή προσφοράς αν δεν συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου πιστοποιημένου εκτιμητή (διπλωματούχου μηχανικού).

• Οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των δανειοληπτών (Ε1, Ε9) που έχουν προσφύγει με αίτησή τους στον «νόμο Κατσέλη» (155.000), ώστε να τους αντικρούσουν στο ακροατήριο του δικαστηρίου με πλήρη στοιχεία όσον αφορά την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση, επιτυγχάνοντας έτσι τον εντοπισμό και την αποβολή από το δικαστήριο των στρατηγικών κακοπληρωτών, που εκτιμώνται σε 50.000. Μάλιστα, θα έχουν δυνατότητα ελέγχου με άρση του φορολογικού απορρήτου χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη.

• Στο νέο καθεστώς θα μπορούν να υπα­χθούν μόνο δανειολήπτες των οποίων το δάνειο ή τα δάνεια βρίσκονταν στα τέλη του 2018 σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στον «νόμο Κατσέλη», στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να υπαχθούν και δανειολήπτες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

• Ένα από τα κριτήρια υπαγωγής θα είναι το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ (αρχική οφειλή μαζί με τους τόκους του τελευταίου εξαμήνου) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τα 150.000 – 250.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

• Όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα δικαιούνται επιμήκυνση του δανείου τους μέχρι 25 έτη (ανάλογα και με την ηλικία τους), ενώ το επιτόκιο θα είναι το euribor του τριμήνου συν 2%. Με το σημερινό επιτόκιο του euribor θα χρεώνονται με επιτόκιο λίγο κάτω από το 2% αντί του 4% – 5% που είχαν συμφωνήσει οι περισσότεροι με τη δανειακή σύμβαση που είχαν υπογράψει στο παρελθόν με τις τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ