Ρίχνει δίχτυα στους Σημιτικούς ο Τσίπρας

Ρίχνει δίχτυα στους Σημιτικούς ο Τσίπρας

-Η «επιχείρηση ‘‘Γέφυρα’’» δεν βρήκε ανταπόκριση

Παρά τις αρνήσεις των ηγεσιών του ΚΙΝΑΛ (κυρίως) και του Ποταμιού (δευτερευόντως), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος», όπως είπε προ ημερών, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου.

Μέχρι στιγμής, όμως, το μέτωπο στηρίζεται από παλαιά πρόσωπα του άλλοτε πανίσχυρου εκσυγχρονισμού, που στήριξαν τον Κώστα Σημίτη μέσω του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), όπως οι Νίκος Μουζέλης και Αντώνης Λιάκος, αρκετούς που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, όπως η περίφημη για τη θεωρία του «συνωστισμού της Σμύρνης» Μαρία Ρεπούση, και άλλους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, όπως ο Νίκος Μπίστης. Επιπλέον, θετικός στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού είναι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ανεξάρτητα όμως από το ποιοτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων προσώπων, ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για τη σύγκλιση με τις προοδευτικές δυνάμεις και την προσπάθειά του για άλωση της κοινωνικής βάσης της εν Ελλάδι Σοσιαλδημοκρατίας.


 Πρόγευση των σχεδίων του η ομιλία του την Κυριακή στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Μια πρόγευση πήραμε χθές, Κυριακή 03/03/2019, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο παρασκήνιο προετοιμάζεται μία μεγάλη εκδήλωση, από όπου θα γίνει το επίσημο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.

Η πρώτη κίνηση έγινε προ ημερών, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε πως η πρόταση είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την άνοδο της Ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την α­ντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Για να προωθηθεί το σχέδιό του όμως χρειάζεται χρόνος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στη γραμμή για εξάντληση της τετραετίας.

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή υπό τον Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία θα μετέχει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μαζί με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με πρωτοβουλίες όπως η «Γέφυρα», άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς, καθώς και ανένταχτους.

Ιδιαίτερο πολιτικό βάρος δίνει ο πρωθυπουργός και στην αυριανή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), επικεφαλής του οποίου είναι η Λούκα Κατσέλη.

Εκεί θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια Βιώσιμη Ευρώπη», η οποία ήδη έχει προβληθεί στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην ομάδα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην εκδήλωση θα επιχειρήσει να στείλει ένα ακόμα μήνυμα για την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση έχει η Λούκα Κατσέλη, η οποία θα παρουσιάσει την έκθεση με την ιδιότητα της συ­μπροεδρεύουσας –μετά του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας κ. Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν– της εν λόγω ανεξάρτητης επιτροπής, ενώ το «παρών» θα δώσει ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος και στην πρωτοβουλία «Γέφυρα», η οποία στην αρχή της εβδομάδας παρουσίασε το ιδρυτικό κείμενό της, το οποίο υπογράφουν πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πολλών κυβερνητικών στελεχών (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μυρσίνη Ζορμπά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) και βουλευτών (Νίκος Φίλης, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Σεβαστάκης, Πάνος Σκουρλέτης), έγινε μια συνοπτική ανάλυση των στόχων της πρωτοβουλίας, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μια γέφυρα για τη σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Το προγραμματικό κείμενο υπογράφουν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών είναι πρόσωπα που προέρχονται από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, που είχε στηρίξει τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) την περίοδο που πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης, από την ανανεωτική Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και την Αυτοδιοίκηση.

Στη σύναξη έδωσαν το «παρών» αρκετοί υπουργοί και πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ομιλητές ήταν ο Νίκος Μουζέλης, ο Αντώνης Λιάκος, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η καθηγήτρια και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν και η πρώην αναπληρώτρια γ.γ. της ΓΣΕΕ Φωτεινή Σιάννου, ενώ τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Μερικές από τις υπογραφές στο κείμενο της «Γέφυρας»:

Πανεπιστημιακοί: Κωστής Βαΐτσος (πρώην υπουργός), Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Πα­ντελής Λαζαρίδης, Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος.

Πολιτικοί: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης.
Αυτοδιοίκηση: Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός.

Από Κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας: Κωστής Παπαϊωάννου, Ντόρα Γροσομανίδου.

Επιστήμονες: Δημήτρης Φωτόπουλος, Άννα Χατζηγιαννάκη, Ακριβούλη Ζωή, Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου.

Συνδικαλισμός: Φωτεινή Σιάννου, Τσιούτρας Βασίλης.

Τέχνη: Κυριάκος Αγγελάκης, Μητρούσης Μιχάλης, Πάνος Χαραλάμπους.

Δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη.


Σχολιάστε εδώ