Πανιά ανοίγει ο Τσακαλώτος

Τι μηνύματα εξέπεμψε η ξαφνική σύναξη στο υπουργείο Οικονομικών

-Διαφωνεί με την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τον δικό του δρόμο έχει χαράξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να μείνει αμέτοχος στο εσωκομματικό παιχνίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τελευταία άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για την επόμενη ημέρα, κυρίως όσον αφορά την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος δεν θέτει θέμα ηγεσίας και δεν αμφισβητεί το αρχηγικό ιμπέριουμ του Αλ. Τσίπρα, αν και είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση πολύ αρνητικού αποτελέσματος θα τεθεί συνολικότερα θέμα όσον αφορά τη στρατηγική και την πολιτική που ακολουθήθηκε.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στη χάραξη της συγκεκριμένης στρατηγικής, αλλά ούτε και ερωτήθηκε.

Την περασμένη Δευτέρα σήμανε συναγερμός, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» για τη σύ­μπηξη του προοδευτικού μετώπου.
Στο γραφείο του Ευκλ. Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση των μελών της τάσης των «53+», που δίνουν σκληρή παρασκηνιακή μάχη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην ευρωλίστα.

Στο «στρατηγείο» του υπουργού Οικονομικών βρέθηκαν μέλη της ομάδας των «53+», όπως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Εκεί κυριάρχησε –και αυτό είναι και το γενικό πνεύμα συνολικά της ομάδας των «53+»– η άποψη ότι δεν υπάρχει επί της αρχής διαφωνία στη στρατηγική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διευκρινίστηκε πως αυτή θα πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι αυτή η στρατηγική δεν πρέπει να δίνει την αίσθηση ότι απλά γίνονται μετακινήσεις και μετεγγραφές, που παραπέμπουν σε απολίτικες διαδικασίες και μάλιστα ξένες για ένα κόμμα της Αριστεράς.


 Η διεύρυνση πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις


Έντονες είναι οι ενστάσεις από αρκετούς εντός ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις διεργασίες διεύρυνσης, ενώ δεν είναι τυχαία και η στάση των «53+», που εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο να πασοκοποιηθεί το κυβερνών κόμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει στην ανάγκη να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους που συμμερίζονται τις δικές του αγωνίες και τα διακυβεύματα που θέτει, πέρα από πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες, και, όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, ξορκίζει την προοπτική το κυβερνών κόμμα να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών προκρίνει τον δρόμο της συναίνεσης και της συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, κινούμενος ουσιαστικά σε άλλη γραμμή από αυτή του Μεγάρου Μαξίμου, που επιλέγει τη σφοδρή σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αν και δεν αθωώνει τη ΝΔ, με την οποία, όπως λέει, υπάρχουν χαώδεις ιδεολογικές διαφορές, εντούτοις σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ως βασικό πυλώνα του τη μετωπική αντιπαράθεση με τη συντηρητική παράταξη, ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών, όπως ισχυρίζεται, είναι να σταματήσει η άνοδος του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι αντίθετος στη συ­μπόρευση και τη συμμαχία με στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέ­ντρου που στέκονται έναντι του νεοφιλελευθερισμού.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά και δεν έχει λόγο να βρεθεί στις τάξεις της Σοσιαλδημοκρατίας, συμφωνεί ωστόσο στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου έναντι της Ακροδεξιάς.

 


Σχολιάστε εδώ