Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων για δημογραφικό, brain drain και ασφαλιστικό (βίντεο)

Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων για δημογραφικό, brain drain και ασφαλιστικό (βίντεο)

Συζητάμε σήμερα ένα θέμα με κρίσιμες εθνικές διαστάσεις. Ένα διακύβευμα, θα έλεγα, σχεδόν υπαρξιακό: Η Ελλάδα αιμορραγεί, χάνοντας σταδιακά τους ανθρώπους της. Και πρέπει να σας πω, κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι λυπάμαι για την περιορισμένη συμμετοχή στη σημερινή συζήτηση. Διότι το ζήτημα αυτό πραγματικά μας αφορά όλους.

Με μια αιχμηρή αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέα Δημορατίας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

«Θέλουμε Έλληνες ελεύθερους από τα βάρη της τρέχουσας καθημερινότητας. Να αισθάνονται την προστατευτική ομπρέλα της πολιτείας, αλλά και να έχουν την ευκαιρία της προσωπικής ανέλιξης. Και να δημιουργούν οικογένειες με πολλά παιδιά, το μέλλον των οποίων θα είναι εξασφαλισμένο» τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης και ανέφερε τις προτάσεις του κομαατός του για την επίλυση του δημογραφικού:

Προστασία εργαζόμενων μητέρων

Για την προστασία των νέων γονέων -και κυρίως της νέας μητέρας- ο κ.Μητσοτάκης πρότεινε:

Συνέδεσε μάλιστα το δημογραφικό με το brain drain, λέγοντας ότι η φυγή 400.000 νέων -στις πιο δυναμικές ηλικίες και με παραγωγικές δυνατότητες- επιτείνει το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε επίσης στη γήρανση του πληθυσμού, τονίζοντας ότι αυτή η διπλή βόμβα – λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες- απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα, γιατί επηρεάζει τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας, αλλά και το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Ασφαλιστικό τριών πυλώνων

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστεί στη χώρα μας σύστημα τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό, όπως τόνισε ότι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί δεν θεωρεί το σύστημα των τριών πυλώνων προοδευτικό.

Ειδικότερα πρότεινε:

1.Ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, με τρεις πυλώνες

-Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη.
-Έναν ατομικό «κουμπαρά», που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου.
-Και μία τρίτη, εθελοντική πηγή, που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

2.Τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους.

-Οι επιπλέον εισφορές τους θα προσμετρώνται στον νέο υπολογισμό της σύνταξης, η οποία και θα αυξάνεται αναλόγως. Υποστήριξε ότι «το Δημογραφικό έχει δύο όψεις: Την ανάγκη αύξησης του πληθυσμού, αλλά και τη λεγόμενη “ενεργό γήρανση”, δηλαδή περισσότερα χρόνια ζωής με καλύτερη υγεία».


Σχολιάστε εδώ