Υστατες προσπάθειες Μαξίμου για αλλαγή του κλίματος

Υστατες προσπάθειες Μαξίμου για αλλαγή του κλίματος

Τρόπους να απαλύνει τις «σκιές» που δημιούργησε στο κυβερνητικό αφήγημα η αυστηρή έκθεση της Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς το πλήγμα που δέχθηκε από τις επισημάνσεις των εταίρων ήταν πολυεπίπεδο.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέδωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά και «κάτω από τα ραντάρ» να ανατρέψει σειρά από συμφωνηθείσες πολιτικές, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο των προσλήψεων. Δεύτερον, δημιούργησε περιπλοκές στο κυβερνητικό εγχείρημα για υλοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, που αποτελεί το τελευταίο «χαρτί» του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάταξη του πολιτικού τμήματος. Τρίτον, ακυρώνει εν μέρει την εικόνα που καλλιεργείται συστηματικά από την Κουμουνδούρου, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο και ισχυρό «παίκτη» στη διεθνή σκηνή και διαθέτει στο συγκεκριμένο πεδίο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα να ανατρέψει την τελευταία αυτή εικόνα, επενδύοντας στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της συμφωνίας από τους κυρίους Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό επικοινωνιακό όπλο για την κυβέρνηση, μετά και την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος στον «Γλαύκο» της κυπριακής ΑΟΖ. Εκ των πραγμάτων, εξάλλου, ο αγωγός, παρά τις τεχνικές δυσκολίες για την κατασκευή του, έχει εκτός από ενεργειακή και μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, ενώ επιπροσθέτως υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Εάν η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med ενισχύσει την εικόνα του κ. Τσίπρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι ισορροπίες με τους εταίρους ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα κριθεί εάν θα εκταμιευθεί το 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, είναι πιο σύνθετες. Η κυβέρνηση θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει τις μεγάλες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση την παρούσα οιωνεί προεκλογική περίοδο, καθώς θα ανέτρεπε όλη την κεντρική επιχειρηματολογία της. Οτι, δηλαδή, αποτελεί, πλέον, αξιόπιστο συνομιλητή των Βρυξελλών και οδηγεί την ελληνική οικονομία σε «ήρεμα νερά». Υπ’ αυτήν την έννοια, το επερχόμενο Eurogroup θεωρητικά είναι σε θέση να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην Αθήνα με μοχλό την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, που αποτελεί και άτυπη δόση.

Ομως, διαπραγματευτικά όπλα ενόψει της 11ης Μαρτίου διαθέτει και η κυβέρνηση. Οπως λέγεται, σε ευρωεκλογές δεν οδεύει μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, κανένας δεν θα επιθυμεί μια σύγκρουση με επίκεντρο την Ελλάδα, που θα «θόλωνε» την εικόνα εξόδου από τη μνημονιακή περίοδο, αλλά και θα την καθιστούσε θέμα της ευρωπαϊκής προεκλογικής ατζέντας σε μια περίοδο που οι ακραίες φωνές κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο είναι μέχρι το επερχόμενο Eurogroup η Αθήνα να έχει καλύψει ένα μέρος από τα προαπαιτούμενα και οι τόνοι από την πλευρά των εταίρων να χαμηλώσουν. Εξάλλου, για την κυβέρνηση δεν συνιστά προτεραιότητα η απόφαση για εκταμίευση της δόσης να ληφθεί άμεσα και όχι τον Απρίλιο.

Το στοίχημα του ομολόγου
Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει κατά βάση στην επιτυχή έκβαση της επικείμενης νέας προσπάθειας για έκδοση ομολόγου –δεκαετούς αυτή τη φορά διάρκειας–, που θα πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν είχε δεσμευθεί ότι θα την «παγώσει». Aπλώς, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις στο Eurogroup, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί μετά τις 11 του μήνα. Μάλιστα, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδε ότι ουδέποτε είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις πως η ρύθμιση δεν θα ισχύσει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απλώς αναφέρει προς τους θεσμούς πως θα ενημερωθούν όταν το νομοσχέδιο λάβει την τελική μορφή του.

Οπως προαναφέρθηκε, οι 120 δόσεις αποτελούν κρίσιμο πυλώνα του σχεδιασμού του κ. Τσίπρα στην πορεία προς τις κάλπες, αφού συμπληρώνουν το παζλ των παροχών των τελευταίων μηνών: Προστίθενται, δηλαδή, στην επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην καταβολή επιδόματος ενοικίου.

Πάντως και παρά τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου επί του παρόντος δεν αποδίδει. Είναι ενδεικτικό ότι, αν και η πλειονότητα των μέτρων με κοινωνικό πρόσημο έχει υλοποιηθεί ή εξαγγελθεί, η δημοσκοπική ψαλίδα από τη Ν.Δ. διευρύνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) έχει φθάσει στις 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση των ποσοστών του σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Πηγη+φωτο: kathimerini


Σχολιάστε εδώ