Δ. Τζανακόπουλος: «Η ελληνική οικονομία πατάει στα πόδια της»

Δ. Τζανακόπουλος: «Η ελληνική οικονομία πατάει στα πόδια της»

«Μεγάλη επιτυχία, προδιαγεγραμμένη σε μεγάλο βαθμό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s μιλώντας στον ρ/σ Real fm και τους δημοσιογράφους Γ. Παγάνη & Α. Γιάμαλη.

Όπως ανέφερε ο υποργός Επικρατείας “η αναβάθμιση κατά 2 μονάδες από τον οίκο Moody’s αποτελεί μια ακόμη μεγάλη επιτυχία καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από όλες τις προηγούμενες 10 χρονιές”.

«Φαίνεται ότι έχουμε μπει πλέον σε μια πορεία εμπέδωσης της σταθερότητας και τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής. Όχι μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία αλλά αντιθέτως έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «η αναβάθμιση του οίκου Moody’s έρχεται μετά από μια επιτυχημένη έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με ένα επιτόκιο που ελαφραίνει το δημόσιο χρέος, καθώς παλιό ακριβό χρέος ανταλλάσεται με νέο φθηνότερο».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα εξόδων στις αγορές για το 2019 με σκοπό την άντληση 9 δις. Στη βάση αυτή θα επιλεγεί ο αρτιότερος τεχνικά και οικονομικά τρόπος ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.  Ενώ για την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών Θα πρέπει οι θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι κοινωνικοί δείκτες να παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση.

«Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη για πρώτη φορά αυξάνεται, έχουμε ενίσχυση του λιανικού εμπορίου και του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος ενώ για πρώτη φορά και η αποταμίευση -αν και με βραδείς ρυθμούς- έχει περάσει σε θετικό πρόσημο».


 H αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ, δείχνουν ακριβώς και την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την πραγματική ζωή των ανθρώπων και όχι μόνο των αριθμών.


Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών κάτι που αποτελεί και το στρατηγικό μας σχέδιο κατέληξε το σχόλιο του κ. Τζανακόπουλου.

Στο θέμα των τελεταίων ημερών σχατικά με την πρώτη κατικοία ο ο υπουργός  έκανε λόγο για έναν εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε και πως φαίνεται σιγά σιγά να καταλήγει. «Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες και υπάρχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες σε σχέση με τους εποπτικούς θεσμούς και το ν/σ θα προχωρήσει κανονικά τις επόμενες ημέρες».

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Αιχμές για την κυβέρνηση την εποχή 2012 άφησε ο Δημήτρης Τανακόπολους στην συνεντευξή του. «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε σαφές ότι οι οριζόντιες περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές ωστόσο δεν έδωσε αναδρομική ισχύ. Ως κυβέρνηση λάβαμε υπόψιν την απόφαση και με το νόμο που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2016 έχουμε προσαρμόσει τη νομοθεσία μας στην απόφαση. Από εκεί και πέρα παρακολουθούμε τις δικαστικές διαδικασίες και αναλόγως πράττουμε. Οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται βεβαίως σεβαστές ωστόσο υπάρχει και ένα δημοσιονομικό σκέλος που δεν πρέπει να υποτιμάμε».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Υπεραμύνθηκε τις θέσεις της κυβέρνγσης για το ασφαλιστικό σύστημα τονίζοντας πως η χώρας βαδίζει σε ένα καλό δρόμο παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς και πως έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα σε βιώσιμο αλλά ταυτόχρονα έχουμε αρχίσει να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους (620.000 φέτος πήραν αυξήσεις, 80% εκ των οποίων ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι).

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ

Επίθεση εξαπέλυσε στη ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέροντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά -στην οποία συμμετείχε ο κύριος Μητσοτάκης- πως είχαν συμφωνήσει να είναι στο 4,5% έως το 2031. Ήδη όμως από το 2015 ο Υπουργός Οικονομικών και ολόκληρη η κυβέρνηση έδωσαν μια μάχη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Πετύχαμε, είπε, την καλύτερη δυνατή συμφωνία και για πρώτη φορά όχι μόνο έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να παίρνουμε και μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης ύστερα από μια 10ετία. Αντίθετα επί Σαμαρά με στόχους 4,5% είχαμε αποτελέσματα 0,1%-0,2% και αυτά μόνο αν υπολογίσουμε την τελευταία χρονιά καθώς τις προηγούμενες δεν είχαμε καν πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα εδώ μιλάμε για διαστρέβλωση και για πολιτική ασυμμετρία από την πλευρά του κου Μητσοτάκη.


  Αν κάποια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μετά το 2020 να επιτύχει μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτή θα είναι μια κυβέρνηση Τσίπρα.


Επίθεση εξαπέλυσε και στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «ο  κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα εφαρμόσει για μια 3ετία ένα δικό του μνημόνιο δηλαδή θα καταργήσει κοινωνικές παροχές, θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος, θα ιδιωτικοποιήσει την υγεία, θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, θα διαλύσει την αγορά εργασίας, θα απορρυθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας, θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, ενδεχομένως να μειώσει μισθούς, θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα» και στη συνέχεια, «αφού έχει αποδείξει στο ΔΝΤ ότι είναι ο καλύτερός του μαθητής, θεωρεί ότι είναι πιθανό να του δοθεί ως αντάλλαγμα μια μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα 1% που θα το χρησιμοποιήσει για περαιτέρω κίνητρα στην εργοδοσία και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δε μας συνδέει τίποτα. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει με όρους στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας την πορεία εμπέδωσης της αξιοπιστίας της και εφόσον οι συσχετισμοί στην Ευρώπη το επιτρέπουν, μια κυβέρνηση Τσίπρα ενδεχομένως να είχε μια δυνατότητα να αλλάξει τα πρωτογενή πλεονάσματα» κατέληξε στην αναφορά του για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Για τις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως έχουν αποτύχει να αποτυπώσουν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς από το 2011 και μετά. Τον Σεπτέμβρη του 2015 έδιναν ισοπαλία και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 8 μονάδες διαφορά. Κατά το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των ερευνών έδειχνε ισοπαλία και τελικά το όχι κέρδισε με 24 μονάδες διαφορά είπε χαρακτηριστικά.

«Βεβαίως τις παρακολουθούμε και λαμβάνουμε υπόψιν μας κάποιες από τις τάσεις που παρουσιάζουν αλλά δε νομίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για να εξαχθούν πραγματικά πολιτικά συμπεράσματα».

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σε ερώτηση σχετικά με το προοδευτικό μέτωπο ο υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις σχετικές πολιτικές τοποθετήσεις του ΚΙΝΑΛ αλλά και την αποχώρηση του κυρίου Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργήθηκαν όροι αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ένα τμήμα του προοδευτικού χώρου, της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς φάνηκε να απομακρύνεται από τις πολιτικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ, να προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και να θέλει τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα έχει ως στραητικό του αντίπαλο τη ΝΔ και την πιθανότητα ανόρθωσης ενός παλιού πολιτικού καθεστώτος.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική πολιτική εξέλιξη που αν και διαμορφώθηκε στο έδαφος που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να πάει αρκετά βήματα παρακάτω και να αποκτήσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων. Σε αυτήν την πορεία συνεχίζουμε και ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την άνοδο της ακροδεξιάς» κατέληξε ο κ.Τζανακόπουλος.

 


Σχολιάστε εδώ