Επίσκεψη στα Σκόπια μέσα στους επόμενους μήνες προανήγγειλε ο Τσίπρας (βίντεο)

Επίσκεψη στα Σκόπια μέσα στους επόμενους μήνες προανήγγειλε ο Τσίπρας (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδεία Ελλήνων επιχειρηματιών, μέσα στους επόμενους μήνες μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών, «διπλωματικό αριστούργημα», ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, εξαπέλυσε πυρά κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή. Θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας & Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον όγκο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

«Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι  «όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους» .

«Η Ελλάδα κοιτά μπροστά. Έχει πλέον τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού, που στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο».

«Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και για την Ευρώπη. Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος».

«Η ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τις πολυμερείς διασκέψεις, ήταν μια κομβικής σημασίας επιλογή. Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην ΝΑ Μεσόγειο».


Σχολιάστε εδώ