Χάνει ο Τσίπρας το πυρηνικής ισχύος όπλο του στην αναθεώρηση του Συντάγματος που επιχείρησε

Χάνει ο Τσίπρας το πυρηνικής ισχύος όπλο του στην αναθεώρηση του Συντάγματος που επιχείρησε

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος εξηγεί γιατί…

Κλειδί για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, με βάση την αναθεώρηση του άρθρου 32, που αναφέρεται στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ο γνωστός συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η δεύτερη ψηφοφορία και τα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογραμμίζει συγκεκριμένα: «Η Νέα Δημοκρατία είχε την πανέξυπνη ιδέα να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τούτο με την ελπίδα ότι, έχοντας όπως όλα δείχνουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, θα αναθεωρήσει το άρθρο 32, προβλέποντας ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα αρκούν 151 ψήφοι και όχι 180 όπως σήμερα. Έτσι, η ΝΔ, ενισχυμένη και από το ότι δεν πέρασε τον κάβο των 151 ψήφων η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 (που ορίζει ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται μόνο από τη Βουλή), πιστεύει βάσιμα ότι τον Μάρτιο του 2020, θα μπορέσει να εκλέξει μόνη της τον διάδοχο του κ. Παυλόπουλου (ή να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία), χωρίς να ζει με τον φόβο της ‘‘αυτόματης’’ διάλυσης της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι, εξαιτίας μιας τέτοιας διάλυσης, η χώρα οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχει αφαιρέσει από τον κ. Τσίπρα το πυρηνικής ισχύος όπλο που είχε ο ίδιος χρησιμοποιήσει κατά του κ. Σαμαρά, τον Δεκέμβριο του 2014, για να επισπεύσει την άνοδό του στην εξουσία».

Θα υπαναχωρήσει;
Ο κ. Ν. Αλιβιζάτος επισημαίνει ακόμα: «Για τον κ. Τσίπρα, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: ή θα υπαναχωρήσει από την αναθεώρηση του άρθρου 32 και θα κατηγορηθεί για αδίστακτο τακτικισμό, ή θα παραιτηθεί από το σπουδαιότερο όπλο που το Σύ­νταγμα του παρέχει αν αύριο βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Η προσεκτική, πάντως, ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας της Πέμπτης μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Θα άξιζε, για παράδειγμα, να δει κανείς ποιοι από τους 221 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 32 καταψήφισαν τις ‘‘παράπλευρες’’ προτάσεις του για το ίδιο θέμα (δηλαδή για την αναθεώρηση των άρθρων 34 παρ. 1, 35 παρ. 2 και 41 παρ. 5). Να πρόκειται απλώς για λάθος; Ή μήπως για προαναγγελία μιας επικείμενης υπαναχώρησης;».

Ο Ελ. Βενιζέλος και ο Κων. Καραμανλής πέτυχαν γιατί επιδίωξαν τη συναίνεση
Αξίζει να σημειωθεί πώς καταλήγει ο συνταγματολόγος κ. Ν. Αλιβιζάτος στο άρθρο του, όπου επισημαίνει γιατί πέτυχαν οι αναθεωρήσεις που είχαν κάνει ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:

«Ο Ελ. Βενιζέλος και ο Κων. Καραμανλής πέτυχαν διότι, αν και μπορούσαν να προχωρήσουν μόνοι, έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις και όσων διαφωνούσαν μαζί τους. Ήξεραν προφανώς ότι, χωρίς ελάχιστη συναίνεση, καμιά αναθεώρηση δεν μπορεί να πετύχει. Πολύ σύντομα, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να δείξει αν το έχει α­ντιληφθεί».


Σχολιάστε εδώ