Στην «πυρά» η Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
-Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σκούρα τα πράγματα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι σχεδιασμοί του για τη… χειραγώγηση της Εκκλησίας δεν περνάνε, παρά την… πόρτα που άνοιξε διάπλατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χωρίς την άδεια της Ιεραρχίας, με τη συμφωνία που συνήψε, για την οποία οι Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από την πανηγυρική συνέντευξη που έδωσαν Τσίπρας και Ιερώνυμος και έμειναν όλοι άναυδοι, με τους ιερείς να… ανεβαίνουν στα κάγκελα μόλις έμαθαν ότι στο εξής η μισθοδοσία τους παύει να είναι υποχρέωση του κράτους.
Σε αυτούς τους σχεδιασμούς της, με κρυφό τελικό στόχο την αποδυνάμωση της Εκκλησίας, ώστε να μην επηρεάζει τον λαό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τείχη: «Την απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου», λαμβάνοντας υπόψη και «τη σχετική απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος», όπως ακριβώς αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της «Ειδικής Επιτροπής διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας – Πολιτείας» στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Παιδείας με τους συνεργάτες του.
Τη σκυτάλη παίρνει πλέον η Ιεραρχία
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τον λόγο έχει η Ιεραρχία (που αποτελείται από 82 Μητροπολίτες), η οποία στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Μάρτιο, θα οριστικοποιήσει την απόρριψη του πλαισίου συμφωνίας ως προς τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών, πάνω στις οποίες η κυβέρνηση έχει… επενδύσει 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Και ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσες ψήφους μπορούν να φέρουν αυτοί οι 10.000 διορισμοί.
Για το καίριο αυτό θέμα, που αφορά τους κληρικούς, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε με νόημα: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον κλήρο. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, του κλήρου. Αυτή την επιθυμία τη διαβίβασε και ο Παναγιώτατος στον εξοχότατο πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στη Χάλκη, ο οποίος την άκουσε με πολλή σοβαρότητα, και την επαναλάβαμε και πάλι στον υπουργό κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχαμε».
Τυχοδιωκτική μεταχείριση…
«Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή έλαβε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αλλοίωση των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας για κομματική εκμετάλλευση», δήλωσε η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή με την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος. Και αναφερόμενη στην αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας των κληρικών και στη δήθεν αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, επισήμανε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με το Σύνταγμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα προστατεύσουμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των απλών κληρικών από την τυχοδιωκτική μεταχείριση που προετοιμάζει η κυβέρνηση».
Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και ο επικεφαλής της, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στον προβληματισμό που προκαλεί στους κόλπους του Πατριαρχείου η επιχειρούμενη αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚ τόνισε ότι είναι δίπλα στην Εκκλησία και στο Πατριαρχείο, δίνοντας τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή «στην προσπάθεια να μη βλαφθούν οι αρχές και οι αξίες της Ορθοδοξίας και της πίστης μας».
Ιερείς: Μας χρυσώνουν το χάπι…
-Να μην ξεχνούν ότι έχουμε 12.000 άμβωνες…
Δεν κάνει πίσω ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος από την αρχική του θέση, που είναι και θέση της Ιεραρχίας και είναι δεσμευτική για όλη την Εκκλησία. Και απορρίπτει τη νέα πρόταση γιατί θεωρεί ότι δεν διασφαλίζει τη μισθοδοσία των κληρικών, παρότι θα συνεχίσουν να πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τονίζει: «Απλώς, μας χρυσώνουν το χάπι με κάποιες αλλαγές στην ορολογία. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Αν θέλουν να μας κατοχυρώσουν, όπως λένε, τότε γιατί μας αλλάζουν τελείως τη μορφή της μισθοδοσίας, με την οποία μισθοδοτείται όλο το Δημόσιο, και μας βάζουν σε άλλον φορέα;».
Και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Αν εφαρμοσθεί η συμφωνία, θα έρθει αντιμέτωπη με 12.000 άμβωνες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα και τα αποτελέσματα θα ταράξουν την κοινωνία».
Σχολιάζοντας τη στάση του κ. Ιερώνυμου, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ λέει:
«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι η Εκκλησία μόνος του, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας έχει αποφανθεί, αυτό είναι το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είναι πρόσωπο μοναδικό στην Εκκλησία αυτός που διοικεί, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συνοδικό σύστημα».
Ούτε βήμα πίσω
Να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος να μείνει αμετακίνητος στη μέχρι σήμερα συνεπή και ξεκάθαρη θέση του, η οποία άλλωστε αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου 2018 «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Μετά την κατακραυγή, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος!
Αφού έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος το θέλημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος διασώθηκε με μία ψήφο και πάει στη δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία πρέπει να πάρει 151 ψήφους το λιγότερο για να πάει στην επόμενη Βουλή, όπου για να περάσει η αλλαγή πρέπει να πάρει 180 ψήφους, βγήκε την Πέμπτη ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την… αφωνία του κ. Ιερώνυμου, και δήλωσε: «Η πάγια θέση του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι γνωστή, ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και καμία απολύτως ανάγκη, εθνική, κοινωνική ή άλλη, για την αναθεώρηση και αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος ή για την εισαγωγή μίας ιδεολογικά, πολιτικά, νομικά και επιστημονικά αόριστης, ηθελημένα συνθηματικής και αμφίσημης και δήθεν εκσυγχρονιστικής ρήτρας περί ουδετερόθρησκου κράτους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το άρθρο 13 του Συντάγματος εγγυάται απολύτως το απαραβίαστο της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες».
Αν, κύριε Ιερώνυμε, είχατε μιλήσει πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, η διάταξη περί ουδετερόθρησκου κράτους δεν θα είχε περάσει. Στην περίπτωση δε που πάρει το ok της δεύτερης ψηφοφορίας, θα μείνει στην Ιστορία ότι με τη δική σας συναίνεση (την αφωνία σας, την παντελή απουσία σας) βαπτίσθηκε η Ελλάδα ουδετερόθρησκο κράτος! Και ο μόνος που στάθηκε όρθιος ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που είπε «Όχι» σε αυτήν τη μετάλλαξη της Ελλάδας.
Υπάρχει όμως ακόμη χρόνος, Μακαριώτατε, να διορθώσετε το μεγάλο λάθος, την αλλοίωση της εδώ και αιώνες θρησκευτικής ταυτότητας της πατρίδας μας.
Στο χέρι σας είναι…
Βαρθολομαίος: Όχι στα περί ουδετερόθρησκου κράτους
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αντίθετο στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος με την προσθήκη περί ουδετεροθρησκείας, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση με τη συνταγματική αναθεώρηση. Τροποποίηση που στην πρώτη ψηφοφορία πέρασε με μία ψήφο, παίρνοντας 151, αν και στην πρώτη καταμέτρηση, όπως είχε διαρρεύσει, οι ψήφοι ήταν 150, που σήμαινε ότι το άρθρο 3 δεν αναθεωρείται. Και η τελική απόφαση θα προκύψει στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου.
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ήρθε στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριος, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου είπε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, δεν επιθυμεί την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη, διότι και κατά τους ειδικούς η έκφραση αυτή έχει ένα μεγάλο εννοιολογικό εύρος, το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει πρόβλημα εάν υπάρχει. Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκεία, δεν διώκεται κανείς, και ας επαναλάβουμε ότι η έκφραση “επικρατούσα θρησκεία” παραπέμπει στο γεγονός ότι η μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και τίποτε άλλο δεν υπαινίσσεται».