Γκρίνιες στη ΝΔ έφεραν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές

Γκρίνιες στη ΝΔ έφεραν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές

-Ποιοι έχουν τύχη…

Ανανέωση στα… χαρτιά συνιστούν οι επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές. Μπορεί από την Πειραιώς να κάνουν λόγο για «νέα» και «άφθαρτα» πρόσωπα που δεν ήσαν ξανά υποψήφιοι στο παρελθόν και για «άνοιγμα» στην κοινωνία, δεδομένου ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν συνδέονται κομματικά με τη ΝΔ, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το γεγονός ότι τα πρόσωπα δεν έχουν καμία αναφορά στην παράταξη έχει πυροδοτήσει εσωκομματικές γκρίνιες, στη βάση ότι επιβραβεύο­νται σε βάρος στελεχών με προσφορά στη Νέα Δημοκρατία.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για ορισμένους, όπως, π.χ., ο Π. Ελευθεριάδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε προβεί σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκές προς τα Σκόπια.

Από τα 15 πρόσωπα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα δύο με τρεις είναι εκείνοι που μπορούν να περάσουν τον πήχη και να εκλεγούν ευρωβουλευτές. Και αυτό δεδομένου ότι στη λίστα θα βρίσκονται τέσσερις (από τους πέντε) νυν ευρωβουλευτές: Μ. Κεφαλογιάννης, Γ. Κύρτσος, Ελ. Βόζενμπεργκ και Θ. Ζαγοράκης.

Οι τελευταίοι κατεβαίνουν στις εκλογές από θέση ισχύος –έχουν πυρήνες υποστηρικτών, διασυνδέσεις με τα ΜΜΕ, χρήματα κ.ά.– και έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν. Στο ψηφοδέλτιο μετέχουν ο πρώην πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί, αλλά και η βουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία αναμένεται να έχει την ενεργή στήριξη του μηχανισμού του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα δεν αποκλείεται μέχρι τις εκλογές να ανακοινωθεί το όνομα ενός ή περισσοτέρων από τους λεγόμενους «celebrities».

Στις εκλογές του 2014 η ΝΔ εξέλεξε πέντε βουλευτές (ποσοστό 22%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5% είχε έξι. Αναλογικά, ένα κόμμα για να εκλέξει έβδομο ευρωβουλευτή πρέπει να υπερβεί το 30% και για όγδοο πρέπει να συγκεντρώσει από 35%. Που σημαίνει ότι περισσότεροι από 30 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν έξι με οκτώ στην καλύτερη περίπτωση έδρες.

Αν υπολογίσει κανείς τους τέσσερις νυν ευρωβουλευτές και τους Β. Μεϊμαράκη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, οι νέοι θα δώσουν μάχη για μία με δύο έδρες. Από αυτούς εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν μία από τις έδρες είναι ο Κ. Δέρβος, ο οποίος ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ θα έχει την ισχυρή στήριξη της γαλάζιας νεολαίας αλλά και βουλευτών της παράταξης, αλλά και ο Στ. Κυμπουρόπουλος, ο οποίος προκαλεί τον γενικότερο θαυμασμό, καθότι, αν και ΑμεΑ, κατάφερε να ολοκληρώσει τις ανώτατες σπουδές του, κόντρα στις πάσης φύσεως αντιξοότητες.

Ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του διπλωμάτη Αλ. Μαλλιά, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία και είναι γνώστης των εθνικών θεμάτων, καθώς επίσης και του δικηγόρου, καθηγητή πανεπιστημίου Π. Ελευθεριάδη, η περίπτωση του οποίου ωστόσο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Και αυτό λόγω των απόψεών του για το Σκοπιανό, καθώς έχει υποστηρίξει ότι το «Μακεδονικό» είναι ανύπαρκτο ως ζήτημα και είναι δημιούργημα των ελληνικών κυβερνήσεων!


Σχολιάστε εδώ