29,5 δισ. δολάρια τα έσοδα από τον τουρισμό στην Τουρκία το 2018

29,5 δισ. δολάρια τα έσοδα από τον τουρισμό στην Τουρκία το 2018

Το τουριστικό εισόδημα της Τουρκίας ανήλθε σε 29,5 δισ. δολάρια το 2018, ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν 12,3% πέρσι, σύμφωνα με το ινστιτούτο TurkStat.

“Ενώ 81,8 % αυτού του εισοδήματος (εξαιρουμένων των δαπανών περιαγωγής GSM και υπηρεσιών μαρίνας) αποκτήθηκε από ξένους επισκέπτες, το 18,2% προέρχεται από πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό”, ανέφερε η TurkStat.

“Αυτό το έτος τα εισοδήματα από τουριστικά εισοδήματα ανήλθαν σε 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις δαπάνες τουριστικού πακέτου”, ενώ οι μεμονωμένες δαπάνες αποτελούσαν 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το συνολικό τουριστικό εισόδημα, ανέφερε.

Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα 45,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση δαπάνη κατά κεφαλή ήταν 647 δολάρια το 2018, καθώς οι ξένοι δαπάνησαν 617 δολάρια ανά κάτοικο και οι Τούρκοι πολίτες δαπάνησαν 801 δολάρια ανά κάτοικο.

Οι τουρίστες δαπάνησαν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ρούχα και παπούτσια και 966 εκατομμύρια δολάρια για αναμνηστικά εκτός από σχεδόν 77 εκατομμύρια δολάρια για χαλιά και χαλιά.

Ο πρωταρχικός σκοπός των ξένων επισκεπτών ήταν το “ταξίδι, ψυχαγωγία, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες” με 60,5%, καθώς η κορυφαία επιλογή διαμονής τους ήταν ξενοδοχείο / μοτέλ / πανσιόν με πάνω από 36 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Ο κύριος λόγος ταξιδιού των Τούρκων επισκεπτών που διαμένουν στο εξωτερικό ήταν η “επίσκεψη συγγενών και φίλων” με ποσοστό 50,4%, ενώ προτιμούσαν τα ιδιωτικά σπίτια κατά τις εκδρομές τους στην Τουρκία με περισσότερες από 17 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι δαπάνες τουρισμού της χώρας – που είναι οι δαπάνες των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Τουρκία και επισκέφτηκαν στο εξωτερικό – μειώθηκαν πέρσι κατά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

“Το 2018, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που επισκέφθηκαν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 5,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έφθασε τα 8,38 εκατομμύρια.

“Οι μέσες δαπάνες ήταν 584 δολάρια ανά κάτοικο”, δήλωσε το ινστιτούτο.

Πηγή: Anadolu Agency


Σχολιάστε εδώ