Τα Γλυπτά ζητούν να ενωθούν με τα αδέλφια τους…
Της
Dame Janet Suzman*
«Όλοι ξέρουμε ότι τα πιο σπουδαία κομμάτια της εκπληκτικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αυτά τα συγκλονιστικά τμήματα ενός συγκλονιστικού συνόλου. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λόρδος Έλγιν, τα πήρε μαζί του στην Αγγλία. Εδώ και 200 χρόνια προκαλούν δέος στα εκατομμύρια των επισκεπτών που περιπλανώνται στους ορόφους του επιβλητικού αυτού μουσείου.
Εκτίθενται σε μια ασφυκτικά περιτοιχισμένη συλλογή και στέκονται με μεγάλο σεβασμό και ευπρέπεια επάνω σε σκληρές τσιμεντένιες βάσεις, με ένα γκρίζο φως να αποκαλύπτει εν μέρει μόνο την απαράμιλλη ομορφιά τους.
Μπορώ να δω ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά βρίσκονται σε λάθος χώρο. Έχουν ανάγκη το γλυκό αττικό φως του ήλιου να τα φωτίζει με φόντο τον γαλανό ουρανό. Ζητούν να επανενωθούν με το άλλο τους μισό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου πάντοτε τα περιμένει μία θέση. Πρέπει να εκτεθούν μπροστά στον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος εξακολουθεί να στέκεται όρθιος. Πρέπει να αντικρίζουν αυτόν τον χώρο, έτσι ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να γυρίσω το κεφάλι μου και να αναφωνήσω: ‘‘Τώρα πια μπορώ να το δω: να από πού προέρχονται!’’. Όχι άλλο μουντό φως, όχι άλλα ορφανά αγάλματα. Πρέπει να επανενωθούν με το άλλο μισό του αετώματος που βρίσκεται σε αυτό το εξαίσιο μουσείο, έτσι ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να αντιληφθώ τη σιωπηρή συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ τους.
Δεν εμπιστεύομαι την ορολογία των ιστορικών τέχνης και των καλλιτεχνικών διευθυντών, όσο διακεκριμένοι κι αν είναι, όταν αναφέρονται υπεροπτικά σε ‘‘δημιουργικές πράξεις’’, υπονοώντας ότι τα Γλυπτά αποκτούν μια άλλη, εξίσου σημαντική, υπόσταση όταν αποχωρίζονται βιαίως τα αδέλφια τους. Στην πραγματικότητα, τα έχουν πετσοκόψει. Και οι πληγές είναι ακόμη ορατές».
«Επιτέλους, έπειτα από περισσότερους από δύο αιώνες, είναι καιρός να επιστρέψουν τα Γλυπτά εκεί που ανήκουν».
«Η Ευρώπη έχει νιώσει πολλές φορές τον ζυγό της κατοχής. Η Βρετανία και οι κορυφαίοι θεσμοί της επιβάλλεται να αρχίσουν να αποδέχονται την άλλη άποψη. Το αίτημα της Ελλάδας είναι απολύτως δίκαιο. Πρέπει να εξακολουθήσει να πνέει ως άνεμος του Ζέφυρου στην Αγγλία».
* Η Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν είναι πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ηθοποιός. Είναι επίτιμο μέλος της Royal Shakespeare Company (από το άρθρο της στα «Νέα»).
Φωτό: enetpress.gr