4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σύμφωνα με έρευνες  4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, έως 25% των ασθενών έχει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, 10-20% έχει εβδομαδιαία συμπτώματα, ενώ 5% έχει καθημερινά συμπτώματα.

Οι έρευνες δεν στέκονται μόνο στη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων, αλλά και πώς η γαστοοισοφαρική παλινδρόμηση επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Συγκεκριμένα περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούν στην επίδραση της  ΓΟΠ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.

Υπάρχει όμως λύση για την ανακούφιση απο τα συμπτώματα της ΓΟΠ; Ο γαστρεντερολόγος και
δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center Μανώλης Συμβουλάκης συστήνει τη λήψη αλγινικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας. Συγκεκριμένα τα αλγινικά σκευάσματα π.χ. Gaviscon πρέπει να θεωρούνται σκευάσματα πρώτης εκλογής, καθώς λειτουργούν με ένα διπλό μηχανισμό που όχι μόνο εξουδετερώνει την περίσσεια του οξέος, αλλά καταστέλλει και την παλινδρόμηση ανακουφίζοντας άμεσα τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία.

Παράλληλα ο κ. Συμβουλάκης  για την αποφυγή της καούρας  και της δυσπεψίας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

• Πίνετε άφθονο νερό.
• Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες.
• Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό.
• Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό.
• Μασάτε αργά.
• Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες.Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.
• Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.
• Απευθυνθείτε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, αν τα συμπτώματα παραμένουν.


Σχολιάστε εδώ