Μεγάλη συμμετοχή στην άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα

Μεγάλη συμμετοχή στην άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα

Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η 5η κατά σειρά άσκηση για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Η άσκηση με τίτλο «ΤΕΘΡΙΠΠΟΝ ΑΡΜΑ – ΚΤ 2019» διεξήχθη στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας με τη συνεργασία της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, του Δήμου Αθηναίων και τη στήριξη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου υπογράμμισε: «Η χώρα μας είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΠ, η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, και η έκτη στον κόσμο. Ως εκ τούτου απαιτείται υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε επίπεδο δομών Πολιτικής Προστασίας αλλά και ενημέρωση των πολιτών για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε φαινόμενα σεισμού. Θεωρώ ότι ένα μείζον θέμα που καλούμαστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξεύρεση λύσεων στον τομέα της επικοινωνίας. Η σημερινή άσκηση έδειξε ότι υπάρχει και γνώση και εγρήγορση από τους φορείς που θα κληθούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά όμως η ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου κομβική. Η Περιφέρεια Αττικής έχει φτιάξει ένα αναλυτικό έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας, το οποίο αφενός διανεμήθηκε στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν σήμερα στις ασκήσεις ετοιμότητας, αφετέρου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, και περιέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι για την περίπτωση του σεισμού».

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα και στη σημασία των  ασκήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί.

Σενάριο επί χάρτου και παράλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου

Η άσκηση είχε σενάριο επί χάρτου για τον Δήμο Αθηναίων (σεισμό έντασης 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ) και πραγματοποιήθηκε με στόχο την προετοιμασία, την αξιολόγηση της ετοιμότητας δομών σε τοπικό επίπεδο καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών, φορέων και δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός έντονου σεισμού. Κατά τη διάρκεια εξετάστηκε η ροή των επικοινωνιών, η κινητοποίηση και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Επίσης συζητήθηκαν οι αναγκαίες δράσεις στις διάφορες φάσεις καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ακολούθησε φάση αποτίμησης που αφορούσε τα κύρια θετικά και αρνητικά σημεία που έγιναν αντιληπτά καθώς και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ταυτόχρονα διεξήχθηκαν παράλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Συγκεκριμένα έγιναν δύο ενημερωτικές παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση ήταν σχετική με  τα μέτρα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  από εκδήλωση ισχυρών σεισμών και έγινε από τον Βασίλη Καραστάθη, Διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η δεύτερη είχε ως θέμα με τις ασύρματες επικοινωνίες και τα χρησιμοποιούμενα μέσα και τεχνολογίες σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και έγινε από τον Αναστάσιο Χιώνη, Συντονιστή Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης Αττικής, SV1QVW και μέλος του ΔΣ Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Συμμετείχαν 14 σχολεία με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών

Παράλληλες ασκήσεις ετοιμότητας διενεργήθηκαν με την εμπλοκή και τη συνεργασία των Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντικών Πολιτικής Προστασίας σε 14 σχολικές μονάδες Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στην άσκηση συμμετείχαν με διάφορους ρόλους και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 62 συναρμόδιους φορείς.


Σχολιάστε εδώ