Ευρωκοινοβούλιο: Να μπει «τέλος» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας
Τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ζήτησαν ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, ζητήματα διαφθοράς, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές, την ώρα που οι ευρωβουλευτές επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.
Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, και να αποδώσει την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω παράνομου εποικισμού.
«Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί για μια αποτελεσματική συνεργασία», δήλωσε η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρενάτε Σόμερ.
«Με όλες τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας και την εφαρμογή ενός νέου Συντάγματος από το οποίο απουσιάζουν βασικοί έλεγχοι και ισορροπίες, δεν έχει λογική η συνέχιση των συνομιλιών για τη συμμετοχή στην ΕΕ με την υπάρχουσα κυβέρνηση», τόνισε η Σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι.
Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ενωση διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η πορεία των διαπραγματεύσεων οπισθοχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ζητήματα του μπλοκ όπως το κράτος δικαίου, δικαιώματα πολιτών και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 και τα μέτρα καταστολής που ακολούθησε έκτοτε η Άγκυρα.
Οι διαπραγματεύσεις σήμερα έχουν παγώσει, και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών διαφωνούν για την επίσημη διακοπή της διαδικασίας.
«Όταν μια χώρα υποψήφια κράτος-μέλος ξεπερνά κόκκινες γραμμές, θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές συνέπειες», υπογράμμισε η Πίτι. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες της και να στηρίξει την κοινωνία των πολιτών, δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Το μη δεσμευτικό αίτημα για αναστολή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που θα τεθεί προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια.
Πηγή: naftemporiki.gr