Χώρα γερόντων η Ελλάδα…

-Το 2050 το 1/3 του πληθυσμού θα είναι ΑΝΩ των 65 ετών! 

Πραγματικό συναγερμό για το αύριο της χώρας μας χτυπάει η έρευνα για το δημογραφικό που πραγματοποίησε το ΡΕΥΜΑ, ο πρόεδρος του οποίου Θανάσης Σκορδάς (πρώην υφυπουργός) επισήμανε την υπαρξιακή απειλή που συνιστά το δημογραφικό για τη χώρα μας.

Σε εκδήλωση που έγινε σε κε­ντρικό ξενοδοχείο, ο Αναστάσιος Λαυρέντζος παρουσίασε τη μεγάλη πτώση των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του ’80 δείχνοντας πίνακες με τις πυραμίδες των ηλικιών στην Ελλάδα από το 1961, με προβολή έως το 2050, ώστε να φανεί διαχρονικά το μέγεθος του δημογραφικού μας ελλείμματος.

Η πρόβλεψη του κ. Λαυρέντζου είναι ότι το 2050 το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού στη χώρα μας θα είναι άνω των 65 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να ανατραπεί η πορεία της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της χώρας μας είναι οι φορολογικές απαλλαγές, η επιδότηση των ελληνίδων μητέρων, η σύνδεση των συντάξεων με τον αριθμό των τέκνων του συνταξιοδοτούμενου, η παροχή κινήτρων για την πρόσληψη τρίτεκνων και πολύτεκνων γονέων, όπως έκπτωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, και άλλα.

Το συνολικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων υπολογίζεται από 1,1 έως 1,8 δισ. ευρώ, αλλά θα έχουν θετική επίπτωση στο ΑΕΠ από 1,8 έως 2 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ