Άγγελος Τόλκας: Μεγάλης σημασίας η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών χώρων για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου

Άγγελος Τόλκας: Μεγάλης σημασίας η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών χώρων για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.

O κ. Τόλκας αναφερόμενος στην απόφασή του να δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, θύμισε ότι το περασμένο Φθινόπωρο «με αφορμή μία σειρά γεγονότα είχα παραιτηθεί από το ΚΙΝΑΛΛ, είχε δημιουργηθεί μία πολιτική διαφοροποίηση όσον αφορά τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ σε σχέση με την προοδευτική κατεύθυνση και τις προοδευτικές συγκλίσεις, τόσο συνολικά όσο και σε επίπεδο τοπικών εκλογών, για τις οποίες ήμουν υπεύθυνος από την Θεσσαλία και επάνω, καθώς και για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Αυτή η πολιτική διαφοροποίηση έχει υπάρχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έκτοτε έχω παραιτηθεί με όλες τις θεσμικές διαδικασίες, δημόσια και το γνωρίζουν οι σύντροφοί μου, δεν συμμετέχω σε καμία διαδικασία του ΚΙΝΑΛΛ».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί αποχώρησής του λόγω αιτημάτων του που δεν ικανοποιήθηκαν, ο κ. Τόλκας σημείωσε ότι στήριξε «το ΚΙΝΑΛΛ και την ΔΗΣΥ το 2015 μέσα από θέσεις ευθύνης, που υπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο -και για την Παιδεία και για την Αυτοδιοίκηση… δεν υπήρχε ανάγκη θέσεων. Γύρισα την Ελλάδα 2-3 φορές… μου ζητήθηκε να αναλάβω οργανωτικό ρόλο για την στήριξη της προέδρου και την στήριξα δυνατά σε όλη την βόρεια Ελλάδα ενόψει του συνεδρίου για την εκλογή της. Μου ζητήθηκε να αναλάβω την επιλογή υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών και το έκανα. Μου ζητήθηκε να υποχωρήσω σε βασικά ζητήματα γιατί αντιδρούσαν οι υπόλοιπες συνιστώσες και το δεχτήκαμε. Το να λέμε ότι όλα αυτά γίνονται “για την καρέκλα” ή για οτιδήποτε είναι είτε άγνοια της πραγματικότητας είτε θέλουμε να πούμε άλλα πράγματα… Εγώ δεν θα κατηγορήσω το ΚΙΝΑΛΛ όπως κάνουν τα υπόλοιπα στελέχη, θα απαντήσω όμως σε όλα όσα ψευδώς ακούγονται το επόμενο διάστημα».

Συνέχισε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζοντας ότι «μου ζητήθηκε να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από το ΚΙΝΑΛΛ. Είχα ζητήσει να ολοκληρώσω πρώτα τη δουλειά μου για περιφέρειες και δήμους και μετά να το δούμε. Υπήρξαν πολλές πιέσεις από ΜΜΕ και στελέχη που κινητοποιήθηκαν για να στηριχθεί η δική μου υποψηφιότητα. Ήταν όλα έτοιμα να ανακοινωθεί το όνομά μου μία Κυριακή σε μία εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη… τρεις ώρες πριν την εκδήλωση με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν “μην προχωράς, θα αποσύρεις την υποψηφιότητά σου”. Δεν μου εξηγήθηκε κάποιος λόγος εκείνη την ημέρα. Νομίζω ότι έχει να κάνει με τις πολιτικές διαφοροποιήσεις που σας παρουσίασα στην αρχή της συνομιλίας μας».

Ο κ. Τόλκας είπε, όσον αφορά αυτές τις διαφοροποιήσεις, ότι φέρθηκε «τίμια απέναντι το ΚΙΝΑΛΛ, δημόσια τοποθετήθηκα, σε εκείνη την εκδήλωση τα εξέθεσα όλα και δημόσια. Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είπα από τα στελέχη που είχαν την κεντρική καθοδήγηση και επιβεβαιώθηκαν και τις επόμενες ημέρες από στελέχη που μίλησαν… κάποιοι μάλλον θέλουν να κρύψουν την αλήθεια ή την χρησιμοποιούν ώστε να κάνουν επιθέσεις».

«Όσον αφορά την “καρέκλα”, θύμισε, «έχω κάνει και εκλεγμένος βουλευτής δύο φορές και υφυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση… δεν είμαι “γόνος” κάποιας οικογένειας, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς κάποιου άλλου είδους “αποκατάσταση”. Όλα αυτά γίνονται με μάχη καθημερινή και αγώνα, προσπαθώ όπως προσπαθεί το σύνολο του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τόλκας χαρακτήρισε «πολιτική κριτική χωρίς ακρότητες» τις τοποθετήσεις του για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ήταν στο ΚΙΝΑΛΛ. «Δεν αναιρώ σήμερα όσα είπα διαχρονικά, δεν θα σας πω ότι δεν τα είπα, ότι τα αλλάξανε, κτλ. Τιμώ κάθε φάση της πορείας μου και τους ανθρώπους που ήρθαμε κοντά. Κρινόμαστε και θα κριθούμε όλοι για αυτή την πορεία, τις δηλώσεις μας, την παρουσία μας».

«Σήμερα προτεραιότητα και βασικότερη ανάγκη είναι μία προοδευτική συμμαχία ενάντια σε αυταρχικά καθεστώτα, κόμματα ακραία συντηρητικά, που βλέπουμε να ξαναστήνονται ή να εμφανίζονται ακόμα πιο δυνατά. Η πραγματικότητα το έχει φέρει να γίνει γύρω από τον υπαρκτό, βιώσιμο και, αν θέλετε, με την μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα πολιτικό πόλο στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνισε.

Ειδικά για τις θέσεις του σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τον ρόλο της στην έναρξη προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ο κ. Τόλκας είπε ότι «οι διαφοροποιήσεις που υπήρχαν και εξέφραζα κι εγώ αφορούσαν την εθνικότητα και την γλώσσα και ήταν τον Ιούνιο του 2018. Σήμερα, υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα. Είμαστε στην εφαρμογή της Συμφωνίας, έχουν αρχίσει και γίνονται ορατά κάποια σημεία που έχουν την σημασία τους, όταν πραγματώνεται μία συμφωνία, όταν π.χ. αντικαθίσταται το όνομα “Μακεδονία” από το “Βόρεια Μακεδονία”, όταν υπάρχει λύση για τα εμπορικά σήματα στην βόρεια Ελλάδα… σήμερα με την εφαρμογή της Συμφωνίας κάποιος πρέπει να βλέπει τα θετικά και να εντοπίζει τα σημεία όπου χρειάζονται διορθώσεις».

«Η γλώσσα και η εθνικότητα ήταν από τα σημεία τριβής για όλους. Έχει αρχίσει σιγά-σιγά και φαίνεται ότι λύνονται τα μεγάλα προβλήματα… στις εφαρμογές της Συμφωνίας». Σημείωσε ότι και τότε είχε «ταχθεί ενάντια σε όλες τις ακραίες φωνές, ενάντια στα συλλαλητήρια… λίγο κατ’ επιλογήν γίνεται αυτό, το τι χρησιμοποιείται» από τις δηλώσεις του.

«Η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει, αφορά την συγκρότηση του μεγάλου προοδευτικού πόλου. Υπάρχει μία υπαρκτή κομματική δύναμη, γύρω από την οποία έχουν αρχίσει να κινούνται και κινητοποιούνται και άλλες. Πρέπει να προχωρήσουν οι πολιτικές συγκλίσεις έναντι όλων των απειλών που έρχονται και με στόχο ξεκάθαρες επιλογές στις οποίες θα υπάρχουν προοδευτικά πρόσημα: την ευημερία και την ισότητα της κοινωνίας, την ενδυνάμωση των πολιτών και της συμμετοχής τους στην πολιτική, το πώς θα αναμορφωθεί το οικονομικό σύστημα σε επίπεδο Ευρώπης, το πώς θα μιλήσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο συνολικά, την αλληλεγγύη, όλες τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να έχουν πολιτικό πρόσημο. Έχει μεγάλη σημασία αυτό να γίνει με εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών χώρων που μπορούν να συνομιλούν, με σεβασμό όλων των ανθρώπων που έχουν παραδοσιακά αποτελέσει την δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, αυτή που έπαιρνε επάνω της και προχωρούσε πάντα τις μεγάλες αλλαγές».


Σχολιάστε εδώ