Τοπογράφοι: Το Κτηματολόγιο έχει «τσακωθεί» με τον χρόνο

Τοπογράφοι: Το Κτηματολόγιο έχει «τσακωθεί» με τον χρόνο

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ «Π»

Εδώ και πολλούς μήνες η στήλη μας έχει εκφράσει τις διαφωνίες της με αρκετούς χειρισμούς της διοίκησης του Κτηματολογίου και, κυρίως, έχει χτυπήσει καμπανάκι για την έλλειψη στρατηγικής και τη μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση.

Την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πανελλήνιος σύλλογος των τοπογράφων επιβεβαίωσε σε απόλυτο βαθμό τις ανησυχίες που εκφράζουμε εδώ και μισό έτος.

Οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι «η έναρξη των δηλώσεων στις περισσότερες περιοχές ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, δυστυχώς χωρίς την αναμενόμενη καμπάνια προώθησης από το Κτηματολόγιο, το οποίο βρέθηκε απροετοίμαστο».

«Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις Κτηματολογίου, την οποία αγκάλιασε ο τεχνικός κόσμος, παρά τις δυσλειτουργίες που εμφάνισε», ενώ «το Κτηματολόγιο βρέθηκε απροετοίμαστο και στη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι η τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων των πρώτων περιοχών έχει εκπνεύσει», συνεχίζουν οι τοπογράφοι.

Τέλος, προτείνουν να παραταθεί η συλλογή των δηλώσεων πέραν του συνηθισμένου διαστήματος, λόγω της υστέρησης του φορέα υλοποίησης να ανταποκριθεί έγκαιρα στα αυτονόητα (διαφημιστική κα­μπάνια, ηλεκτρονική εφαρμογή, κεντρικά γραφεία συλλογής δηλώσεων) και να ξεκινήσει άμεσα η κεντρική διαφημιστική καμπάνια, παρότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Προτείνουν τοπογραφικό ακριβείας

Οι τοπογράφοι ζητούν να γίνει σαφές στους πολίτες με κάθε τρόπο (π.χ., μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής κατά τον εντοπισμό αλλά και κατά την κεντρική διαφημιστική καμπάνια) ότι ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή μέσω κινητού δεν υποκαθιστά το τοπογραφικό και την ακρίβεια καταγραφής των ορίων του ακινήτου.

Ούτε δύο στους εκατό δεν δηλώνουν

Ο σύλλογος των τοπογράφων δημοσιοποίησε και στατιστικά στοιχεία για τη μέχρι στιγμής συμμετοχή των πολιτών, η οποία είναι μηδαμινή, αφού η μέση συμμετοχή είναι 1,5 %, με μέση έναρξη της περιόδου δηλώσεων τη 10η Δεκέμβριου 2018. Δηλαδή, στους χίλιους πολίτες προσήλθαν οι 15, ενώ στα παλαιότερα προγράμματα συμμετείχαν οι 700.


Σχολιάστε εδώ