Σήμα κινδύνου από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


-Θεόδωρος Τρύφων (πρόεδρος ΠΕΦ): Να σταματήσει η Πολιτεία να δημιουργεί νέα γενιά ελληνικών προβληματικών επιχειρήσεων
-Τα τεράστια «χαράτσια» στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν

Σήμα κινδύνου έστειλαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους. «Ζητάμε από την Πολιτεία να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, καταγγέλλο­ντας την αποτυχία της φαρμακευτικής πολιτικής για τα γενόσημα.

«Το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά και η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι της προσφέρεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε:

«Αυτό απαιτεί μία ισχυρή παραγωγική βάση, με δυνατή ελληνική παραγωγή, δυνατές βιομηχανίες που ερευνούν, καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και εξάγουν. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όλα τα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει και έχει στηρίξει την εθνική οικονομία, παρά το αντίξοο περιβάλλον.

Έχουμε σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό. Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια ‘‘χαράτσια’’ στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν.

Παράλληλα, απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο».
«Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική, με πιο δίκαιη τιμολόγηση, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα τριετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης», τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Τρύφων.

Ανδρέας Ξανθός: Καταλαβαίνουμε και προσπαθούμε…
Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Υπάρχει κοινός τόπος και αρμονία μεταξύ της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Είναι πολύ σημαντική η δραστηριότητα της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας φαρμάκου, καθώς και αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει της πληγές της από την κρίση και να χαράξει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική. Η Ελλάδα βγαίνει από τον κύκλο της κρίσης, της λιτότητας και της επιτήρησης και ο χώρος του φαρμάκου είναι ένας χώρος παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα πεδίο για θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά σας, είστε ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε και προσπαθούμε με κοινωνικές συναινέσεις να δημιουργήσουμε όρους αναπτυξιακής πολιτικής και αξιοποίησης της προστιθέμενης αξίας που παράγετε».

Μιλώντας στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειος Οικονόμου επισήμανε τα εξής: «Δεν αξίζει τέτοια μοίρα στη δεύτερη εξαγώγιμη βιομηχανία του τόπου. Αν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε τέτοια πίεση, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά για την πορεία της ίδιας της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε την αληθινή δυνατότητα στη φαρμακοβιομηχανία να παράγει και να επενδύει, φεύγοντας από την αμυντική έως τώρα στάση της Πολιτείας και πηγαίνοντας σε μία επιθετική αναπτυξιακή πολιτική με διαρθρωτικά μέτρα».

Τέλος, η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε: «Είμαστε ακόμα μακριά από το να επιτύχουμε την απόλυτη πρόσβαση του ασθενή στο κατάλληλο φάρμακο. Γι’ αυτό και πρέπει να τονίσω ότι ήταν δική μας πρωτοβουλία και συγκεκριμένα της Φώφης Γεννηματά η σύσταση της διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Χρειαζόμαστε μία νέα αρχή, μία νέα φαρμακευτική πολιτική, που θα επενδύει στην καινοτομία αλλά και στην παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Φωτό: newtimes.gr


Σχολιάστε εδώ