Καμένη γη θα παραλάβουμε, λένε στη ΝΔ

Καμένη γη θα παραλάβουμε, λένε στη ΝΔ

-Ο Τσίπρας κάνει τα πάντα για δεξιά παρένθεση

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την κατάσταση που θα κληθούν να διαχειριστούν στην περίπτωση που μετά τις εκλογές αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Πειραιώς από όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα (οικονομία, ασφάλεια, δικαιοσύνη κ.λπ.) κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά και αισιόδοξα είναι. Σε βαθμό που να ωριμάζει σταδιακά η εκτίμηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα παραλάβει κυριολεκτικά «καμένη γη» και θα κληθεί να βαδίσει σε ναρκοπέδιο.

Κορυφαίοι παράγοντες της παράταξης επισημαίνουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι στις εκλογές θα ηττηθούν, έχουν προσχωρήσει στη λογική της «δεξιάς παρένθεσης». Προς την κατεύθυνση αυτή κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, με μέτρα και αποφάσεις, προκειμένου να ναρκοθετήσουν το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Ούτως ώστε αυτή να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σε πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, που, ως γνωστόν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας αν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα κομματικά τους σχέδια», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες, η αδυναμία της χώρας να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, οι δεσμεύσεις για υψηλά πλεονάσματα είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που προκαλούν τις ανησυχίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα στο πεδίο της οικονομίας. Οι φήμες, δε, για νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς και για «κούρεμα» καταθέσεων έχουν ανεβάσει στα ύψη τον δείκτη της αγωνίας. Όλα αυτά τα προβλήματα θα τα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Δεν είναι ωστόσο τα μόνα που έχουν θέσει σε συναγερμό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομικά, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, κ.ά., μπορούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό της χώρας, ειδικά αυτόν για το 2019. Δεδομένου ότι το συνολικό ποσό, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 δισ. Πόσω μάλλον που η καταβολή των δώρων δεν θα είναι άπαξ, αλλά θα παραμείνει και για τα επόμενα χρόνια. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους υποχρεώσεις.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ακόμη και το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, οι οποίες το 2019 θα σπάσουν κάθε ρεκόρ λόγω… εκλογών. Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί ανακοινώνουν προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι υπηρεσίες.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι στην κυβέρνηση κινούνται βάσει σχεδίου, με διπλό μάλιστα στόχο: Αφενός να τακτοποιήσουν (διορίσουν) τους ημέτερους, εξαγοράζοντας την ψήφο τους στις εκλογές. Και αφετέρου να παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση (της Νέας Δημοκρατίας) έναν υπεράριθμο δημόσιο τομέα, με τεράστιο κόστος για τον προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση, δε, που η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στην απόλυση των συμβασιούχων, να προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή και να υποστεί σημαντικό πολιτικό κόστος. Από την άλλη, ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων έχει περιέλθει σε τέλμα, τίποτα δεν κινείται, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Επίσης, με εξαίρεση τον χώρο του τουρισμού, νέες επενδύσεις στη χώρα δεν υπάρχουν, νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται.


Σχολιάστε εδώ