Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά των συνταξιούχων

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά των συνταξιούχων

-Συνταγματική έβγαλε την περικοπή των δώρων!
-3,9 δισ. ευρώ αναδρομικά διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η καταβολή των αναδρομικών από τις περικοπές των δώρων που διεκδικούν 11 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, η οποία υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,9 δισ. ευρώ, είναι ακόμη στον αέρα επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει εκδώσει την απόφασή του.

Αντίθετα, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, ήρθε την εβδομάδα που πέρασε η απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1388/2018), με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή συνταξιούχου στρατιωτικού με το σκεπτικό ότι ήταν νόμιμες οι περικοπές των δώρων (της 13ης και της 14ης σύνταξης).

Στο σκεπτικό επισημαίνεται ότι «η επίμαχη περικοπή ήταν απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα κατά τον κρίσιμο χρόνο».

Στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει ότι οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματικές, οι αποφάσεις των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων θα πάνε ενδεχομένως στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα έχει την τελική κρίση.

Οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που διεκδικούν 3,9 δισ. ευρώ είναι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί, ιατροδικαστές, διπλωμάτες, μουσικοί, αρχιερείς και ερευνητές οι οποίοι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο. Το ετήσιο κόστος της επαναφοράς των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας φτάνει στα 712 εκατ. ευρώ για το 2019 και στα 733 εκατ. ευρώ για το 2020.


Σχολιάστε εδώ