Νέα τουρκική πρόκληση στοχεύει σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου
Στην τρίτη κατά σειρά έκδοση NAVTEX από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο προχώρησε η Άγκυρα, την ώρα μάλιστα που είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Η νέα τουρκική πρόκληση στοχεύει σε αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών βρίσκεται η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα.
Η τουρκική NAVTEX (0251/19) ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε περιοχή εντός του ελληνικού FIR και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR). Δεν είναι τυχαίο -σημειώνει η Ηellas Journal- ότι η περιοχή της άσκησης έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει και στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή νότια του Καστελόριζου».
Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, αναμένεται να θέσει εκ νέου, όπως έκανε και ο Ερντογάν, το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Έλληνα ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση «ορισμένα πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στη θέση τους» και να γίνει συζήτηση σε ειλικρινή βάση ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.
Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει στον Τούρκο ομόλογό του φάκελο με την παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, στον αέρα και τη θάλασσα. Από την απάντηση θα φανεί κατά πόσο η Άγκυρα επιμένει στις γνωστές αιτιάσεις της για το Αρχιπέλαγος, τα νησιά, τις γκρίζες ζώνες, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες επικαλείται η Hellas Journal, oι οποίες διαβάζουν προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις, σημειώνουν πως η Άγκυρα θα συζητήσει μεν, αλλά θα προχωρήσει δε τα σχέδα εναντίον της Κυπριακής ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά εξηγεί ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν να κατανοούν, αν όχι απόλυτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα λέγονται στο τραπέζι και κυρίως το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που πάντα υπάρχει, είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα.
Όμως μετά το πέρας των συνομιλιών, οι πράξεις και μόνο πολλές φορές αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τομέας σύγκλισης των απόψεων κι αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Σημειολογικά καταγράφεται πως την ημέρα που ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα πραγματοποίησε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, στο FIR Αθηνών, υπήρχαν τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4, αλλά και CN-235 ηλεκτρονικού πολέμου.
Πηγή: hellasjournal.com/Φωτο: ΚΥΠΕ – Αννα Ανδρέου