Διάφορα όπλα που παράγονται στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να εξάγονται από τη χώρα με λιγότερες διαδικασίες…

Διάφορα όπλα που παράγονται στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να εξάγονται από τη χώρα με λιγότερες διαδικασίες…

…από όσες χρειάζονταν μέχρι τώρα. Παρελθόν πια οι ειδικές άδειες που έπαιρναν από το υπουργείο Εξωτερικών. Στο καινούργιο καθεστώς που καθιερώνει ο Πρόεδρος Τραμπ το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι μια τυπική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου και μάλιστα χωρίς καν χρηματικό αντίτιμο, όπως φαίνεται για να μην ξοδεύονται οι οπλάδες.

Και το καλύτερο, για πωλήσεις όπλων μέχρι 1 εκατ. δολάρια δεν θα χρειάζεται καν ενημέρωση του Κογκρέσου και άρα δεν θα υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε το σώμα να εμποδίσει την πώληση-εξαγωγή. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται να διευκολύνουν τους κατασκευαστές όπλων και μάλλον εγκαταλείπονται οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί Ομπάμα για την ενίσχυση των ελέγχων και στο εσωτερικό της Αμερικής.

Οι υποστηρικτές του αυστηρότερου ελέγχου των όπλων και πολλοί Δημοκρατικοί διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες για τη «χαλαρή» εξαγωγή αμερικανικών όπλων σε χώρες που, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν είναι διαθέσιμα ελεύθερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή, σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις για επανεξέταση του θέματος από την Επιτροπή Δικαιοσύνης, που συνεδριάζει για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια.


Σχολιάστε εδώ