Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις – Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς

Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις – Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα».«Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, αντίθετα εκφράζουμε πλειοψηφικά κοινωνικά ζητήματα. Περιλαμβάνει τις σύγχρονες προκλήσεις του κοινοβουλευτισμού», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη στιγμή σε αυτή τη συζήτηση σεβαστήκαμε το κύρος αυτής της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας. Με λύπη θέλω να πω ότι δεν είχε αυτή τη στάση η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια συναλλαγής, αντιθεσμικά. Επέλεξε να παίξει παιχνίδια πόκερ. Συγκεκριμένα, μας έλεγε αν δεχθείτε το σύνολο των προτάσεών μας θα συμμετάσχουμε. Κάτω από την κατακραυγή υποχώρησαν γιατί όλοι κατάλαβαν ότι αν επιμένατε στη μη συμμετοχή, αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα. Αλλάξατε θέση, όμως συνεχίσατε να παίζετε αποκρουστικό παιχνίδι, σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως έχει θεσμικά επικίνδυνη στάση και κρύβει πολιτική σκοπιμότητα.

«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

«Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020», προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρωτοφανής η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου»

Ως πρωτοφανή και καινοφανή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την πρόταση του προέδρου της ΝΔ: «Ψηφίστε τις προτάσεις μας, για να ψηφίσουμε τις δικές σας», σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η αναθεωρητική διαδικασία, είναι κορυφαία και ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής και καινοφανής πρότασή σας. Πάνω στις διαφωνίες, δηλαδή, να ψηφίσει ο ένας τις ιδέες του άλλου. Σαν δημοψήφισμα δηλαδή. Γιατί δεν το ζητάτε ανοιχτά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ θα επιμείνω στο γράμμα του νομοθέτη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμά μας μοιράζει την αναθεωρητική διαδικασία και στις δύο Βουλές και ζητει διαχρονική συναίνεση».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

«Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει «κροκοδείλια» για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι “πελάτες” γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


Σχολιάστε εδώ