Μαξίμου κατά Δραγασάκη

Μαξίμου κατά Δραγασάκη

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας έχει ταχθεί υπέρ των τραπεζών, που θέλουν ο οφειλέτης να μην έχει καμία προστασία

-Μέσα σε μία εβδομάδα έσπειρε θύελλες δύο φορές λέγοντας ότι με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, την οποία θα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος – Προς τι αυτή η αγωνία;
-Οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, αρνούμενες να ρυθμίσουν τα δάνεια των οφειλετών, με αποτέλεσμα να έχουν ενταχθεί ελάχιστοι
-Μπηχτή Τσακαλώτου: Όσοι ασχολούνται με τις τράπεζες να είναι πιο σοβαροί

Σε κορυφαία ενδοκυβερνητική κόντρα έχει οδηγήσει η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν οι τράπεζες άμεσα και με ταχύ ρυθμό στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ και κρατούν σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, αλλά και τεράστιο αριθμό νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.

Ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη να έχει δημόσια ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των τραπεζών δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα – η δεύτερη ήταν την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής.

Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να επαναλάβει την ίδια απειλή, ότι «εάν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια, και δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο έλληνας φορολογούμενος», δηλαδή το μόνιμο κορόιδο.
Τι λέει ο ποιητής; Ότι οι τράπεζες θα κάνουν –αν κάνουν– εκείνη τη ρύθμιση που θα τις συμφέρει. Θέλουν, ΑΠΑΙΤΟΥΝ, έχοντας και τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, να αποφασίζουν οι ίδιες, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα λόγου αλλά και νομικής προστασίας ο δανειολήπτης. Γι’ αυτό και έχουν βάλει ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία να παύσει να ισχύει ο φιλολαϊκός και ανθρώπινος «νόμος Κατσέλη» και να παραδοθεί στις τράπεζες ο οφειλέτης με τα χέρια ψηλά… Να μην έχει καμία δύναμη.

Και το μόνο που θα… προσφέρουν οι τράπεζες θα είναι να δώσουν στον οφειλέτη τη δυνατότητα να δεχθεί τις… χειροπέδες… εθελοντικά, να αποδεχθεί την πρόταση της τράπεζας… Μια τέτοια λύση μαγειρεύουν με την περιβόητη τιτλοποίηση των δανείων που έχουν ως ενέχυρο ακίνητα, ώστε η ρύθμιση των δανείων να μην έχει κανένα κόστος για τις τράπεζες.

Στην ουσία, θέλουν ρυθμίσεις α λα καρτ, ανάλογα με το… βάρος του δανειολήπτη.

Αντίσταση και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό!
Την ίδια… στρατηγική ακολούθησαν οι τραπεζίτες και στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Πάρα πολλοί δανειολήπτες είχαν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλές τους στις τράπεζες, πέρα από αυτές που είχαν στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε προμηθευτές, ζητώντας να συναινέσουν σε «κούρεμα» των δανείων τους σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει και στο 90%, αλλά οι τράπεζες δεν απάντησαν καν!

Τι θέλει ο Τσίπρας
Σύμφωνα με καλές πηγές, προτείνεται το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς να είναι εκείνο που καλύπτει το κόστος ζωής – επιβίωσης μιας οικογένειας, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της, σε σχέση πάντα με το εισόδημα που έχει η οικογένεια.
Ως προς εκείνους που προβάλλουν ως… Ευαγγέλιο το κυπριακό μοντέλο «Εστία» και θέλουν να ισχύσει και εδώ, πρέπει να είναι εντελώς άσχετοι, γιατί το μοντέλο αυτό δεν το έχουν εφαρμόσει ακόμη στην πράξη… Στη θεωρία βρίσκονται…

«Όχι» των τραπεζών στις κυβερνητικές προτάσεις
Μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποφάσισαν να συμπήξουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών. Οι προτάσεις τους είναι οι εξής:

• Ακίνητα εμπορικής αξίας από 150.000 ευρώ και άνω προσαυξημένης μάλιστα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, χωρίς το πλαφόν να ορίζεται ακριβώς, αλλά να πιθανολογείται στα 250.000 ευρώ.

• Διεύρυνση των χρεών που θα μπορούν να ρυθμιστούν με την ένταξη οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και χρεών προς το Δημόσιο.

• Επέκταση της προστασίας όχι μόνο για τα αμιγώς φυσικά πρόσωπα, αλλά και για αυτούς που δεν είναι μεν νομικά πρόσωπα, αλλά έχουν ένα είδος εμπορικής ή επαγγελματικής ιδιότητας (π.χ. ταξιτζήδες ή μικρομαγαζάτορες κ.ά.).

• Προσδιορισμό του «κουρέματος» στο οποίο θα προχωρούν οι τράπεζες με βάση το εισόδημα του δανειολήπτη και αφού προηγουμένως έχουν υπολογιστεί οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης με βάση την τέταρτη κατηγορία δαπανών όπως έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και η οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, οδηγεί σε αυξημένη προστασία.

• Παροχή αυτοδίκαιης προστασίας, ευθύς αμέσως με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες της αίτησης, χωρίς δηλαδή να υπάρχει εκ των προτέρων αξιολόγηση για το κατά πόσον ο αιτών πληροί τα κριτήρια της προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «κόκκινα» δάνεια μπορεί να γίνουν το σωσίβιο των τραπεζών


Σχολιάστε εδώ