1,5 εκατομμύριο άτομα μπορεί να νοσήσουν  μέχρι τον Μάρτιο

1,5 εκατομμύριο άτομα μπορεί να νοσήσουν μέχρι τον Μάρτιο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σε έξαρση η γρίπη, με 39 θύματα

-Κρύβουν θύματα, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται ανίκανο να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις εξάρσεις επιδημικών νόσων. Όπως συνέβη πρόσφατα με τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ιλαρά, έτσι και τώρα μετράμε τα θύματα της γρίπης και πάντα φθάνουμε σε αριθμό-ρεκόρ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ήδη οι νεκροί από τον ιό της γρίπης από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα είναι 39 –από τους οποίους οι 20 την τελευταία εβδομάδα– όταν ολόκληρη την περσινή περίοδο ήταν 42. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου μπορεί να νοσήσει το 15% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 173 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 24. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 39 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 20 θάνατοι όμως (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα και οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο επικρατών υπότυπος της γρίπης είναι ο Α(Η1Ν1). Σε σχέση με τις ηλικίες των πολιτών που πρόσβαλε η γρίπη παρατηρήθηκαν τα εξής: Από τα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ: Πρόκειται για 90 άνδρες και 75 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, μέση ηλικία 58,7 έτη και διάμεση 62 έτη. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ: Πρόκειται για 4 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 86 έτη, μέση ηλικία 70,8 έτη και διάμεση 75,5 έτη. Από τα περιστατικά που κατέληξαν οι 31 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 6 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ πρόκειται για 26 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη, μέση ηλικία 64,2 έτη και διάμεση 67 έτη.

Σοβαρές καταγγελίες από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΛΜΕ
Στο μεταξύ, πολλές σοβαρές καταγγελίες έκαναν σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΛΜΕ. Ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ «κρύβουν θύματα της γρίπης» και επισημαίνει ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνεται από τα νοσοκομεία κάθε ημέρα για τον αριθμό των θανάτων από γρίπη που είναι διαπιστωμένα είτε από το quick test ανίχνευσης της Γρίπης, είτε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματα που έχουν σταλεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και όμως μόνο για τις ΜΕΘ υπάρχει σαφής εικόνα.

Σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα quick test ή δεν αποστέλλονται δείγματα στην Ιατρική Σχολή. Άλλο το strep test που γίνεται για το στρεπτόκοκκο και άλλο τα quick test που είναι για τη γρίπη. Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη.

Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης». Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ κατήγγειλε ότι «μετά από τηλεφωνήματα συναδέλφων από όλη τη χώρα, σας εφιστούμε την προσοχή σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα, το οποίο είναι ότι κάποιοι μαθητές βρίσκονται ή είναι κο­ντά στο όριο των απουσιών.

Για λόγους υγιεινής και σοβαρούς λόγους μη διασποράς του ιού της εποχικής γρίπης, οι συγκεκριμένοι μαθητές, ενώ είναι ανα­γκασμένοι να βρίσκονται εκτός σχολικής μονάδας επιστρέφουν στα σχολεία, λόγω του κινδύνου της μη προαγωγής τους από απουσίες».

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ
Για την προστασία των πολιτών το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τα εξής μέτρα:
1. Εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού.
2. Τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος).
3. Έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
4. Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη είναι:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

1. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

2. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

3. Χρόνια νεφροπάθεια.

4. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

5. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

6. Μεταμόσχευση οργάνων.

7. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

8. Νευρομυϊκά νοσήματα.
Έγκυοι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος 40kgm/m2.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη<6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικόπροσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

Τα συμπτώματα της γρίπης

Ξαφνική έναρξη των συμπτωμάτων που επιδεινώνονται εντός ωρών. Οι ασθενείς συχνά θυμούνται τον ακριβή χρόνο που ξεκίνησε η νόσος.
Δυνατός πονόλαιμος «σαν ένα λιοντάρι που γρατζουνάει τις αμυγδαλές σας».
Υψηλή θερμοκρασία έως 41°C, αφού το σώμα προσπαθεί να αναπτύξει θερμότητα και να εξοντώσει τον ιό.
Πάντοτε σχετίζεται με σοβαρή κεφαλαλγία.
Προκαλεί ξαφνικά πόνο σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις. Κόπωση και αδυναμία.
Ο βήχας είναι συνηθισμένος, όχι όμως και το φτάρνισμα.
Διαρκεί 1-2 εβδομάδες. Προβλήματα στον θώρακα συνήθη.
Προκαλεί σοβαρές επιπλοκές π.χ. πνευμονία, παραρρινοκολπίτιδα, βρογχίτιδα και μέση ωτίτιδα σε παιδιά.


Σχολιάστε εδώ