Ο κλάδος του φαρμάκου καθημερινά αναστενάζει

Ο κλάδος του φαρμάκου καθημερινά αναστενάζει

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ανησυχεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

-Και το υπουργείο Υγείας 4 χρόνια διορθώνει στρεβλώσεις!
-Ολύμπιος Παπαδημητρίου (πρόεδρος ΣΦΕΕ): Πρέπει να συγκρατηθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Απόγνωση, ανησυχία και προβληματισμός για το μέλλον της υγείας και του κλάδου του φαρμάκου ήταν διάχυτα στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έγινε παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, κομμάτων, θεσμικών φορέων, συλλόγων ασθενών και φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

«Το 2018 αναλώσαμε, για άλλη μια φορά, και χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και πρόσθεσε:
«Οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2017). Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35%, ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Μάλιστα είχαμε ενημέρωση από τα μέλη μας για το clawback που καλούνται να καταβάλλουν για τα φάρμακα 1Α που διακινούνται μέσω ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα, για το α’ εξάμηνο του 2018 με μια δαπάνη 27.900 εκατ. ευρώ η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ! Είναι δυνατόν να ζητείται επιστροφή που αγγίζει το 70%; Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η “τιμωρία” της ανάπτυξης επιβαρύνοντας με το 25% του clawback (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) τις εταιρείες που αναπτύσσονται.

Έτσι επιβραβεύουμε την καινοτομία; Και τελικά ο μεγάλος χαμένος είναι η πραγματική οικονομία. Και μαζί της οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι με τον κλάδο μας».

Δυσοίωνη, ωστόσο, είναι και η πρόβλεψη του κ. Παπαδημητρίου για το μέλλον του κλάδου: «Το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με πιθανές επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία».
Τελειώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε: «Για το 2019 η ευχή μας είναι να πορευτούμε με κύριο γνώμονα το όφελος των ασθενών και με την αντίληψη πως αυτό εδράζεται στην ύπαρξη φαρμακευτικών εταιρειών που είναι βιώσιμες και αναπτύσσονται και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μια συνεργασία με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και με όραμα για ανάπτυξη».

Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: Διορθώνουμε στρεβλώσεις
Σε άλλο μήκος κύματος –όπως ήταν φυσικό– κινήθηκε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισήμανε ότι το τοπίο στον χώρο του φαρμάκου αλλάζει σιγά σιγά και με σταθερά βήματα, ξεχνώντας ότι είναι ήδη τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας και δεν συγχωρείται πλέον καμία αργοπορία, αλλά απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός ανέφερε τις προσπάθειες για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τους μηχανισμούς ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα και την εκπόνηση μητρώων, για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την επίτευξη κανονικότητας στις πληρωμές. «Βε­βαίως, υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback», επισήμανε ο κ. Ξανθός και σημείωσε:

«Υπάρχει ανάγκη:

1. Επιτάχυνσης της εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνης.

2. Σταδιακής ενίσχυσης των κλειστών προϋπολογισμών (το 1ο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκατ. ευρώ στο νοσοκομειακό φάρμακο) και στην κατανομή του clawback.

3. Αλλαγής “μείγματος” στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους (φαρμακοβιομηχανία), αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των “θεσμών”».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος. Καταλήγοντας, ο κ. Ξανθός τόνισε:

«Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, λοιπόν, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στον χώρο του φαρμάκου, θωρακίζουμε το Σύστημα».

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, ο τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Μπαργιώτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κε­ντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Χρήστος Δαραμήλας.

Φωτό: Το ΔΣ του ΣΦΕΕ κόβει την πίτα. Από αριστερά, οι Μάριος Κοσμίδης, Χάρης Ναρδής, Μάριος Κάτσικας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Σταύρος Θεοδωράκης, Μιχάλης Χειμώνας, Γιάννης Βλόντζος
και Χρήστος Δάκας. (news.gr)


Σχολιάστε εδώ