Έξι μήνες μετά το Μάτι, υπάρχει Πολιτική Προστασία;
Του
Δρος ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Πέρασε ένα εξάμηνο από την τραγωδία που έπληξε την Ανατολική Αττική. Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για δραστική αναβάθμιση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα παραμένουν μετέωρες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) το 1995 και ο θεσμικός διαχωρισμός της Πολιτικής Προστασίας (ΠΠ) από την πολιτική άμυνα υπήρξαν σημαντικές τομές για τη χώρα μας δημιουργώντας δικαιολογημένη αισιοδοξία.
Δυστυχώς, αυτή η θετική θεσμική παρέμβαση ισοσταθμίστηκε από άλλες αρνητικές παραμέτρους, όπως θεσμική υποβάθμιση σε άλλους τομείς, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, υποαξιοποίηση των ειδικών.
Τα καταστροφικά γεγονότα που ακολούθησαν τα επόμενα έτη δείχνουν ότι πρακτικά δεν υπήρξε βελτίωση του συστήματος ΠΠ στη χώρα. Ας θυμηθούμε εν τάχει: 1999 σεισμός Πάρνηθας με 143 θύματα, 2007 δασικές πυρκαγιές με 75 θύματα, 2017 πλημμύρα Μάνδρας με 24 θύματα, 2018 δασικές πυρκαγιές Ανατολικής Αττικής με 100 θύματα.
Το σύστημα ΠΠ της χώρας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να συμβάλλει στη μείωση των αρνητικών συνεπειών των φυσικών κινδύνων. Οι αναλύσεις που έγιναν μετά το τραγικό συμβάν στο Μάτι έδειξαν ότι το σύστημα σε όλο του το εύρος, από τη ΓΓΠΠ μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους, αδυνατεί να σχεδιάσει ορθά, να συντονίσει οργανωμένα, να δράσει αποτελεσματικά.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν απόλυτα αναγκαίες και συμπύκνωναν τη γενική παραδοχή για την άμεση αναγκαιότητα δραστικής βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης, ανεξάρτητα από το κατά πόσο συμφωνούμε στο τεχνικό περιεχόμενο των εξαγγελιών.
Δυστυχώς, όμως, έκτοτε δεν ξανακούσαμε κάτι επ’ αυτού, το σύστημα ΠΠ στη χώρα παραμένει αμετάβλητο, με όλα του τα αρνητικά σημεία. Οι φυσικοί κίνδυνοι, όμως, δεν περιμένουν. Οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί είναι μπροστά μας. Τα επόμενα επεισόδια πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών δεν θα αργήσουν. Ήδη έχουμε αργήσει. Η δραστική αναβάθμιση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα είναι κατεπείγουσα και πρώτης προτεραιότητας.
* Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι Δρ Σεισμολόγος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη και Μείωση των Φυσικών Κινδύνων