Εμμ. Γούναρης: Σκοπιανό: Ως εδώ και μη παρέκει!

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


-ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και αποστάτες διέσυραν τους Έλληνες

Προειδοποίηση ή συμβουλή; Μάλλον και τα δύο μαζί! Η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή μάλλον από τους «βουλευτές» του ΣΥΡΙΖΑ και τους αποστάτες! Ουαί και αλίμονο!

Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της δωρεάς –από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ– νομικών εννοιών όπως ταυτότητα, εθνικότητα, λαός και ένα σωρό άλλων εννοιών στους κατοίκους του σκοπιανού μορφώματος με την προσθήκη στις έννοιες αυτές του επιθέτου «μακεδονικός/ή/ό». Γιατί; Διότι αυτό το είχαν διατάξει η Γερμανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να απομονώσουν τη Ρωσία από τα Βαλκάνια και να κερδίσουν μια μεγαλύτερη εύνοια και υποστήριξη του σκοπιανού λαού για την τεράστια αμερικανική και νατοϊκή στρατιωτική βάση στα Σκόπια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πράγματι ένα ανοσιούργημα, τερατούργημα από κάθε άποψη, τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής πλευράς, που οδηγεί κυρίως στον διχασμό των Ελλήνων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικής ψυχολογίας στον ελληνικό λαό.

Αυτά θέλετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν το είχατε πει όταν ζητούσατε την ψήφο του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές; Είναι ποτέ δυνατόν τις απόψεις σας αυτές ως κόμμα να τις προωθείτε για πιστή εφαρμογή στους βουλευτές του κόμματός σας;

Η Συμφωνία κυρώθηκε, απομένει όμως η α­νταλλαγή των οργάνων επικύρωσης, η επικύρωσή της από τους Προέδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδος και των Σκοπίων, όπως, επίσης, το απαιτούμενο πρακτικό για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που πρέπει να κατατεθεί από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Είναι πράγματι τόσο ανιστόρητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποστάτες φίλοι τους; Ή μήπως είναι όλοι μαζί δούλοι της ΕΕ, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Δεν το νομίζουμε, όμως διερωτώμεθα ποια είναι η πραγματικότητα!

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 20/1/2019 με μία φωνή όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, είτε παρόντες είτε βλέποντας το συλλαλητήριο από τις τηλεοράσεις, είπαν «όχι» στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ όμως έγραψαν αυτό το «όχι» στα παλιά τους τα παπούτσια, κάνοντας οτιδήποτε μπορούσαν για τη διάλυση του συλλαλητηρίου, με δακρυγόνα και με τις ευλογίες του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και των δύο αρμοδίων για το θέμα αυτό υπουργών της κυβέρνησης.

Στη Συμφωνία-τερατούργημα μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα». Υπάρχουν όμως πάρα πολλά κράτη που η γλώσσα τους διαφέρει από το όνομα του κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Βέλγιο (γαλλικά, ολλανδικά [φλαμανδικά] και γερμανικά), την Ελβετία (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά), τις ΗΠΑ (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά), τον Καναδά (αγγλικά, γαλλικά), και τη Σουηδία (σουηδικά, φινλανδικά). Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η «μακεδονική γλώσσα» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ελληνική διάλεκτο, γιατί θα πρέπει σώνει και καλά η γλώσσα των Σκοπίων να έχει το ίδιο όνομα με το όνομα του κράτους που οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρίζουν στους Σκοπιανούς; Ξέρετε πολύ καλά ότι η γλώσσα τους είναι βουλγαρική, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Τι σχέση έχουν τα μακεδονικά, δηλαδή τα ελληνικά, με τα βουλγαρικά; Το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» γιατί πρέπει να δωρηθεί από την επίσημη Ελλάδα στους Σκοπιανούς, αφού η μεγαλύτερη έκταση των Σκοπίων αποτελείται από τμήματα της Παιονίας και της Δαρδανίας; Η βουλγαρική επαρχία του Pinin και η αλβανική επαρχία, έστω μικρή, της Κορυτσάς όντως ανήκουν στη γεωγραφική Μακεδονία, τις περιοχές τους όμως αυτές η Βουλγαρία και η Αλβανία ουδόλως αναφέρουν ως Μακεδονία.

Δεν καταλαβαίνετε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι δημιουργώντας ένα κράτος με το όνομα «Μακεδονία», είτε Βόρεια, είτε Νότια, είτε Ανατολική, είτε Δυτική, με τη βοήθεια των γνωστών «φίλων μας», μπορεί το κράτος αυτό, κάτι που το έχουν ήδη πει τα Σκόπια, να ζητήσει την ενσωμάτωση των μακεδονικών επαρχιών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στο «μακεδονικό κράτος»;

Με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όλα τα νομικά λεξικά η έννοια της ιθαγένειας στα αγγλικά εκφράζεται κυρίως με τη λέξη «citizenship», ενώ η έννοια της εθνικότητας με τη λέξη «nationality». Αυτό ίσχυε πάντα! Αφού λοιπόν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι οι έννοιες αυτές ταυτίζονται και σημαίνουν πάντα ιθαγένεια, γιατί δεν αναφέρεται στο κείμενο της Συμφωνίας, στο αγγλικό κείμενο, που δεσμεύει τα δύο κράτη, η λέξη «citizenship» αντί της λέξης «nationality» απλώς και μόνο για να γίνεται πιο ευδιάκριτη η έννοια της ιθαγένειας;

Ως προς τα υποστηριζόμενα από τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους οποίους η Επιτροπή του ΟΗΕ για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων το 1977 στην Αθήνα αναγνώρισε με απόφασή της τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα», οφείλουμε να πούμε ότι η σχετική απόφαση της Επιτροπής αυτής αναφέρεται μόνο στην αντιστοιχία του «κυριλλικού μακεδονικού και κροατικού αλφαβήτου που χρησιμοποιείται στη Γιουγκοσλαβία με το λατινικό αλφάβητο». Δεν αναφέρεται στην απόφαση αυτή αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας»! Αφού δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Αυτά τα οποία υποστηρίζουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς και ο κ. πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι βουλευτές του, ουδόλως είναι αληθή. Άλλο το αλφάβητο και άλλο η γλώσσα! Ιδού το κείμενο:

«ΙΙ. Σερβοκροατικό και Μακεδονικό αλφάβητο της Γιουγκοσλαβίας.
Η Διάσκεψη,
– Αναγνωρίζοντας την ανάγκη επεξεργασίας της απόφασης 6 της Δεύτερης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων.
– Αναγνωρίζοντας ακόμη ότι στη Γιουγκοσλαβία η εις τα λατινικά αντιστοιχία του Κυριλλικού Σερβοκροατικού και Μακεδονικού Αλφαβήτου έχει ήδη τύχει εφαρμογής προ πολλού σε επίσημα κυβερνητικές εφημερίδες και χάρτες.
– Συνιστά ότι αυτό το σύστημα, το οποίο αναφέρεται στο συνημμένο παράρτημα της απόφασης αυτής, υιοθετείται ως το διεθνές σύστημα για την αντιστοιχία του Σερβοκροατικού και Μακεδονικού Αλφαβήτου με το Λατινικό Αλφάβητο για τη χρήση αυτού για τα γεωγραφικά ονόματα της Γιουγκοσλαβίας».

Άλλο λοιπόν το αλφάβητο και άλλο η γλώσσα! Αυτό έγινε μόνο για να μπορεί κανείς, όπως οι τουρίστες, να διαβάζει τα ονόματα οδών κ.λπ. Άλλωστε η ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής λαμβάνεται πάντα με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία και υπήρξε αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού για τη λήψη αποφάσεων χρειάζεται πλειοψηφία! Μόνο για τις υποεπιτροπές της Επιτροπής ισχύει ομοφωνία!

Όσο για την αποσταλείσα ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων, που εστάλη μετά την κύρωση της Βουλής των Σκοπίων στην Ελλάδα, αυτή δεν αναφέρεται σε επικύρωση της Συμφωνίας, αλλά μόνο στη γενόμενη κύρωση στη Σκοπιανή Βουλή και υπογράφεται μόνο από τον σκοπιανό Πρόεδρο της Βουλής, καθώς για να θεωρηθεί επικυρωμένη πρέπει να υπογραφεί, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, μπορεί να συμφωνείτε με το ασαφές αυτό κείμενο της σκοπιανής ρηματικής διακοίνωσης, αλλά όχι το Διεθνές Δίκαιο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, κύριε πρωθυπουργέ, τουλάχιστον την τελευταία αυτή στιγμή, ζητήστε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να μην προβεί στην επικύρωση της Συμφωνίας και στην ανταλλαγή από ελληνικής πλευράς των οργάνων επικύρωσης.

Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι των Σκοπίων να αναγνωρίζονται πλέον ως «Μακεδόνες» και οι έλληνες Μακεδόνες της Βορείου Ελλάδος απλώς ως Έλληνες!

Όλα αυτά θα μπορούσατε να τα είχατε αποφύγει αν είχατε ρωτήσει τη διυπουργική ομάδα εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών για τα τοπωνύμια, η οποία εξέφραζε τις θέσεις της Ελλάδος σε όλους τους διεθνείς πολιτικούς οργανισμούς. Αν στο εσωτερικό, στα πλαίσια διαφόρων κομμάτων, συζητούνται διάφορες απόψεις για το Σκοπιανό, αυτό δεν σημαίνει τίποτα! Την επίσημη θέση της Ελλάδος εξέφραζε προς τα έξω μόνο η Επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από άριστους επιστήμονες και η οποία πάντα στις παρεμβάσεις της στους διεθνείς οργανισμούς εξέφραζε την ελληνική άρνηση για παραχώρηση του ονόματος της «Μακεδονίας» στα Σκόπια, όπως επίσης για «μακεδονική εθνότητα», «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ιστορία»!

Δυστυχώς, κύριε Τσίπρα, αυτήν τη διυπουργική ομάδα την έχει αγνοήσει –για να μην πω κάτι άλλο– η κυβέρνησή σας και ιδίως οι υπουργοί σας των Εξωτερικών!

Ο μόνος πλέον που μπορεί και πρέπει να εμποδίσει τη δωρεά των ανωτέρω αναφερθεισών εννοιών στα Σκόπια είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας! Ελπίζω να το κάνει, αν και, όπως έχει γίνει η όλη ιστορία, δεν είναι και τόσο εύκολο! Είναι όμως δυνατό.

Αν 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», αυτό συνιστά παρανομία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το προσωρινό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόνο με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε τα 140 κράτη να προσφωνούν αυτό το κράτος. Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθεωρήσει την αναγνώριση των κρατών αυτών ακόμη και εκ των υστέρων.

Νομίζουμε ότι η Ρωσία μπορεί, περισσότερο από όλα τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να απαιτήσει τη διόρθωση αυτή. Δύσκολα; Με λίγη ελληνική διπλωματία μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Κύριε πρωθυπουργέ, κερδίσατε την υποστήριξη της Γερμανίας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χάνετε όμως την αγάπη και την πίστη του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των οπαδών σας. Αναθεωρήστε τις πολιτικές σας. Δεν σας παίρνει άλλο.


Σχολιάστε εδώ