Έχετε πάρει χαμπάρι το φακέλωμα με το ηλεκτρονικό χρήμα;

Έχετε πάρει χαμπάρι το φακέλωμα με το ηλεκτρονικό χρήμα;

Σίγουρα δεν θα το έχετε… συνειδητοποιήσει. Ποιο; Το… οικονομικό φακέλωμα με την υποχρεωτική πληρωμή κάθε αγοράς με πλαστικό χρήμα. Πατώντας ένα κουμπί στο site της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών ξέρει τι λεφτά έχει χαλάσει ο κάθε φορολογούμενος. Και αυτόματα γίνεται η διασταύρωση με το εισόδημα που δηλώνει στη φορολογική του δήλωση.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα με τον νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο για να χτιστεί το αφορολόγητο πρέπει εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες να δαπανούν περισσότερα χρήματα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα. Και όσοι δεν καλύπτουν το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πληρώνουν… πρόστιμο –πέναλτι κατά τη νέα ορολογία– 22% επί του ποσού που θα υπολείπεται…

Όλοι στη φάκα, δηλαδή… Η πληρωμή με κάρτα αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη για τα χρήματα που βγάζει τον χρόνο ο φορολογούμενος. Η ευκολία του πλαστικού χρήματος και το ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος κλοπής ή απώλειας των μετρητών από την τσέπη έχουν κόστος. Ο τζίρος που γίνεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ηλεκτρονικές πληρωμές ήταν 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι 9 στις 10 συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται με χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 24 φορές το εξάμηνο.

Συμπέρασμα… διαχρονικό: Το σύστημα δεν σου δίνει τίποτε αν δεν σου πάρει περισσότερα κι αν δεν σε έχει πλήρως φακελωμένο για να σε ελέγχει μέχρι τελευταίας δεκάρας.


Σχολιάστε εδώ