Ψαρεύουν ψήφους σε όλη τη χώρα

Ψαρεύουν ψήφους σε όλη τη χώρα

-Με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Τσίπρας ρίχνει δίχτυα σε 800.000 εργαζομένους

Με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υποχωρήσει στα πολύ χαμηλά, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ψηφοφόρων και ρίχνει δίχτυα προς κάθε κατεύθυνση. Μέχρι τις εκλογές θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ φιλολαϊκών μέτρων προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση.

Στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους οικονομικά ασθενέστερους και θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι με το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση και ο ίδιος είναι με τον απλό λαό. Ως εκ τούτου, η αύξηση του κατώτατου μισθού –μέτρο ειδικής βαρύτητας μετά από οκτώ και πλέον χρόνια σκληρής λιτότητας– δεν θα είναι το τελευταίο. Θα υπάρξει μεγάλη συνέχεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό θα είναι πολλαπλά τα οφέλη για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αφορά περισσότερους από 800.000 εργαζομένους, αλλά και όσους πρόκειται να βρουν δουλειά τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ρυθμίσεις που πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων Ελλήνων. Η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ψήφοι των αποδήμων δεν θα προσμετρώνται στο σύνολο των ψήφων, απλά θα εκλέγουν τρεις έδρες από τις 300. Αντιδρώντας η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Την κάλεσε δε να μη διανοηθεί να φέρει στη Βουλή μια τέτοια ρύθμιση, που καταστρατηγεί την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ισότητα της ψήφου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για ανοίγματα προς τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, όχι φυσικά σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά στελεχών που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα. Σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης έκανε λόγο για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Υποστήριξε δε ότι η πλειοψηφία που σχηματίσθηκε γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές για μια νέα, προοδευτική πλειοψηφία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ ανοιχτά παραμένουν τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με τις εκλογές και τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι ημερομηνίες που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι τρεις: Ο Μάρτιος, ο Μάιος (μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές) και ο Οκτώβριος. Κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Ν. Βούτσης, ο Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης, τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο.

Τα μηνύματα πάντως από τις μυστικές δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ιδίως δε στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν μπει σε τροχιά κατάρρευσης. Και αυτό λόγω… Σκοπιανού. Οι τοπικοί βουλευτές δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και όποτε είναι να πάνε σε δημόσια εκδήλωση σημαίνει συναγερμός στην Αστυνομία και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Διόλου περίεργο αν λάβει κανείς υπόψη του τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπως η τελευταία της Metron Analysis, όπου το 71% απάντησε ότι η Συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και μόνο το 19% θεωρεί ότι τα εξυπηρετεί.

Τα άσχημα νέα για το κυβερνών κόμμα ήρθαν όμως και από την Ευρώπη. Έρευνα της Ευρωβουλής για τις ευρωεκλογές δίνει στη Νέα Δημοκρατία 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω 14 μονάδες, στο 25%.

Τρίτο κόμμα με 7% η Χρυσή Αυγή, τέταρτο το Κίνημα Αλλαγής με 6,8%, μετά το ΚΚΕ με 6,4%, ενώ η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη παίρνει 2,6%, η Ένωση Κεντρώων 2,3% και οι ΑΝΕΛ 1,3%.


Σχολιάστε εδώ