Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις;
-Τι ζητούν από τον Τσίπρα
Με μεγαλύτερο συντονισμό φέτος επιχειρήθηκε και πάλι να προβληθεί, κυρίως με επικοινωνιακά σποτ και συνθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «επέτειος» της 29ης Ιανουαρίου. Οι γνωστοί ύποπτοι, οι τουρκοσύλλογοι, παράγοντες που κινούνται κοντά στο προξενείο αλλά και προσωπικότητες, όπως ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, προσπάθησαν να αναδείξουν τη «σημασία» της επετείου για τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988, ως ημέρας «μνήμης και αντίστασης των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’».
Τα επεισόδια, που ξεκίνησαν με αφορμή ένα επεισόδιο με την επίθεση ενός μειονοτικού εναντίον ενός χριστιανού πολίτη, συνέπεσαν με την κινητοποίηση, υπό την καθοδήγηση του Αχμέτ Σαδίκ, εναντίον των αποφάσεων για την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» από τους μειονοτικούς συλλόγους στη Θράκη. Ακολούθησαν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων συνέβησαν δυσάρεστα περιστατικά, κυρίως στο εμπορικό κέντρο, με στόχο καταστήματα μειονοτικών. Βεβαίως, τα επεισόδια αυτά, που καταδικάσθηκαν και τέθηκαν σύντομα υπό έλεγχο, καμιά σχέση δεν έχουν με το πογκρόμ που θέλουν τώρα να παρουσιάσουν οι γνωστοί παράγοντες της μειονότητας, επιδιώκοντας να… εμπνεύσουν τη νέα γενιά μουσουλμάνων πολιτών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην Τουρκία η «επέτειος» γιορτάσθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης», με έναν εντελώς ξεχωριστό, αλλά με έντονο συμβολισμό τρόπο. Περίπου 80 μέλη του συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νετσμετίν Χουσεΐν, ξεκίνησαν και έφθασαν μετά από τρεις ημέρες ταξίδι στο μνημείο για τους 90.000 πεσόντες Τούρκους (στον πόλεμο με τους Ρώσους) στο Σαρίκαμις, στα ρωσοτουρκικά σύνορα, όπου κατέθεσαν στεφάνι και άπλωσαν μία τουρκική σημαία 80 μέτρων.
Η επιλογή του εορτασμού της «επετείου» με τον τρόπο αυτό έχει τη σημασία της καθώς επιδιώκεται να συνδεθεί με τις εθνικές επετείους της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους.
Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η ομιλία του Νετσμετίν Χουσεΐν, που έδειξε απόλυτα ενημερωμένος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και φρόντισε να στείλει καλά κρυμμένα μηνύματα στον κ. Τσίπρα, εν όψει και της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Χουσεΐν λοιπόν εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί οι «προσδοκίες» που είχαν δημιουργηθεί με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποσχέσεις που είχε δώσει δεν τηρήθηκαν, καθώς ο κ. Τσίπρας «άφησε τη Θράκη στον Καμμένο, που έχει μίσος κατά των Τούρκων, αλλά σήμερα τον έχει ο ίδιος εγκαταλείψει…». Και έκανε ειδική αναφορά στους… διωγμούς που υπέστη η μειονότητα στη Θράκη, κάνοντας λόγο για «άγρια επίθεση στον τουρκισμό, στη θρησκεία και στα μέλη της μειονότητας».
Όμως το μήνυμα ήταν άλλο: Ο κ. Χουσεΐν κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα, εν όψει και της επίσκεψής του στην Τουρκία, να επιστρέψει στη «ρητορική του παρελθόντος, να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για την τουρκική μειονότητα της ‘‘Δυτικής Θράκης’’ και να επιστρέψει τα κλεμμένα δικαιώματα της ‘‘τουρκικής μειονότητας’’». Το μήνυμα του κ. Χουσεΐν κατέληξε με όχι και τόσο συγκαλυμμένες απειλές:
«Μην επιβαρύνετε την υπομονή αυτής της κοινότητας. Δείτε, αυτή η κοινότητα αγωνίζεται μαζί σας σε κάθε πεδίο. Εμείς, όταν έφτασε ο καιρός, ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Το πνεύμα αυτής της κοινότητας είναι το πνεύμα που δημιούργησαν ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ και οι σύντροφοί του…» (μετάφραση από tourkikanea.gr).
Στον… υπερδραστήριο Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας «Δυτικής Θράκης» (BTAYTD), που πρωτοστατεί μαζί με μερικούς ακόμη συλλόγους στη συκοφάντηση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς όσον αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας και την κατάσταση στη Θράκη, έγιναν εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Πρόεδρος εξελέγη ο δικηγόρος Αχμέτ Καρά. Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιντέμ Ασάφογλου, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της «ΤΕΞ» Οζάν Αχμέτογλου, ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ και ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.
Ας αρχίσουμε να παρακολουθούμε τις εσωτερικές διεργασίες στη μειονότητα, καθώς εκλογές έρχονται και πολλά παιγνίδια παίζονται για τρεις έως πέντε έδρες, όπου μπορεί να εκλεγούν μουσουλμάνοι υποψήφιοι… Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις συναλλαγές που θα υπάρξουν βλέποντας τα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σε σχέση με εκείνα των αυτοδιοικητικών και τις ευρωεκλογές.
Φωτό: tourkikanea.gr