Σημεία Δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Kolinda Grabar-Kitarović
Κυρία Πρόεδρε,
Αγαπητή Kolinda,
Σας ευχαριστώ ειλικρινώς για την θερμή υποδοχή και την εξαιρετική φιλοξενία στην Φίλη Χώρα σας, την Κροατία. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι η φιλία μας ως Προέδρων της Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Κροατίας έχει «χτισθεί» πάνω και στην στέρεη βάση του εμβληματικού, πλέον, «Arraiolos Group», το οποίο ήδη συμβάλει ουσιωδώς στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Και είμαι ευτυχής διότι, στο πλαίσιο της φετινής συνόδου μας τον προσεχή Οκτώβριο, θα σας φιλοξενήσω στην Αθήνα.
I. Θέλω όμως να σας ευχαριστήσω, επιπλέον, και για το ότι, είμαι βέβαιος, η επίσκεψή μου στην Χώρα σας θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των, ήδη εξαιρετικών, διμερών σχέσεών μας.
Α. Σχέσεων, τις οποίες εμπεδώνει από την μια πλευρά η φιλία των Λαών μας. Και, από την άλλη πλευρά, η κοινή μας πορεία και ο κοινός μας αγώνας μέσα σε δύο εμβληματικές ενώσεις Κρατών και Λαών, ήτοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφενός και, αφετέρου, στο ΝΑΤΟ.
Β. Επιτρέψατέ μου στο σημείο αυτό να εξάρω το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των Κρατών-Μελών που στήριξαν ενεργώς την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Όπως δε γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι ειλικρινής και σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης και σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κροατίας τόσο στην Ευρωζώνη και στον χώρο Schengen όσο και στον ΟΟΣΑ. Και στο σημείο αυτό έχω χρέος να επισημάνω ότι η Χώρα σας, η Κροατία, μπορεί να στηρίζεται προς αυτή την κατεύθυνση στο εγνωσμένο διεθνές και ευρωπαϊκό σας κύρος.
II. Σας παρέχω την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο τετραμερές σχήμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ήτοι στο σχήμα συνεργασίας μεταξύ των Κρατών-Μελών που συγκροτούν την νοτιοανατολική αντηρίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το σχήμα συνεργασίας, το οποίο πρέπει να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν διπλό, ιστορικό κυριολεκτικώς, ρόλο, ιδίως μάλιστα μέσα στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Για να γίνω σαφέστερος:
Α. Πριν απ’ όλα εμείς, τα τέσσερα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκροτούμε την νοτιοανατολική αντηρίδα της, οφείλουμε, μαζί με όλα τα άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, να εργασθούμε, συνειδητά και με ζήλο, για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
1.Ήτοι για την διαμόρφωση του τελικού Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, πάνω στις βάσεις της ομοσπονδιακού τύπου ένωσης και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, με πλήρη σεβασμό όλων, ανεξαιρέτως, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
2.Ενόψει μάλιστα των κρίσιμων προσεχών Ευρωεκλογών, έχουμε κοινό ιστορικό χρέος, με βάση την παράδοση που μας κληροδότησαν οι «Πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισαν την ίδρυσή της, να την υπερασπισθούμε σθεναρά και να συνεργασθούμε, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που ξεπήδησαν σε πολλά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος οφείλει, ιδίως σήμερα, να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι αναγκαίες όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και προκειμένου η Ευρώπη μας να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο Κόσμο, ιδίως όταν άλλες Δυνάμεις αδυνατούν ή δεν θέλουν να διαδραματίσουν τον ρόλο αυτό, καίτοι η ιστορική τους προοπτική το επιβάλλει: Αναφέρομαι στον ρόλο υπεράσπισης ιδίως των αρχών και των αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Β. Πέραν τούτου, εμείς, τα τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκροτούμε, όπως είπα, την νοτιοανατολική αντηρίδα της, οφείλουμε να μεριμνήσουμε και να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της αντηρίδας αυτής, μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των άλλων κρατών της Βαλκανικής, τα οποία φιλοδοξούν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.
1.Πιστεύω ότι εκφράζω και την δική σας θέση, την θέση της Κροατίας, αναδεικνύοντας την βούληση, σύμφωνα με την οποία οι Χώρες μας ευνοούν ειλικρινώς την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Βαλκανικής που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τούτο διότι αφενός μεν έχουμε την πεποίθηση ότι μια ακόμη πιο μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φέρει πιο αποτελεσματικά σε πέρας την αποστολή της τόσο έναντι των Λαών της όσο και έναντι της Ανθρωπότητας, όπως προεξέθεσα. Και, αφετέρου, η συμμετοχή όλων των Κρατών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, αναμφισβήτητα, εγγύηση για την εν γένει ειρηνική συνύπαρξη και κοινή δημιουργική πορεία Κρατών και Λαών στην περιοχή μας.
2.Πλην όμως είναι προφανές ότι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας έχει μιάν αυτονόητη προϋπόθεση, την οποία οφείλουμε να τους επισημαίνουμε με απόλυτη ειλικρίνεια: Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβασθούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σεβασθούν, επίσης στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη στο σύνολό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του, δοθέντος ότι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι και το Διεθνές Δίκαιο. Τόνισα πριν ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς προς τους γείτονές μας. Επομένως, πρέπει να τους διαμηνύουμε ότι βεβαίως είμαστε ένθερμοι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Όμως εμείς, σε ό,τι αφορά την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, προχωράμε σταθερά και με όσο το δυνατόν ταχύτερα βήματα. Αν θέλουν και μπορούν να μας ακολουθήσουν, είμαστε μαζί τους.
III. Το πόσο η Ελλάδα είναι συνεπής με τις θέσεις που σας ανέλυσα προκύπτει από το ότι ακόμη και τα Εθνικά μας Θέματα τα υπερασπιζόμαστε αποκλειστικώς και μόνον υπό το πρίσμα της ιδιότητάς μας ως Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για του λόγου το ασφαλές υπενθυμίζω τα εξής:
Α. Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Β. Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000». Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Γ. Ως προς την ΠΓΔΜ, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ’ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. Η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της ΠΓΔΜ.
Δ. Ως προς την γείτονα Αλβανία, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ εκ νέου για την υποδοχή και την φιλοξενία σας, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση να συναντηθούμε στην Αθήνα, τον προσεχή Οκτώβριο.
Φωτό: totalno.hr