Πολύ ψηλό το καπέλο του δανεισμού!

Πολύ ψηλό το καπέλο του δανεισμού!

Η πόρτα της εξόδου, όταν μάλιστα είναι κλειδαμπαρωμένη εδώ και πολλά χρόνια, δεν ανοίγει εύκολα, θέλει… λάδωμα. Και αυτό το είδαμε όταν η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές για να… αγοράσει 2,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μας προσφέρθηκαν μέχρι και 10 δισ. ευρώ. Τελικά, πήραμε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο για τους χρεοκοπημένους, που είναι υψηλό: 3,60%.

Όταν για τους μη αφερέγγυους το επιτόκιο ήταν: Ιταλία 1,574%, Κύπρος μόλις 0,775%, Λετονία 0,600%, Πορτογαλία 0,340%, Μάλτα 0,280%, Σλοβενία 0,254%, Ισπανία 0,212%, Σλοβακία 0,128% και Ιρλανδία 0,100%!

Οι δε ισχυρές οικονομικά χώρες παίρνουν και… μπόνους, που είναι το αρνητικό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, για τη Γαλλία είναι -0,054%, για το Βέλγιο -0,083%, για τη Φινλανδία -0,119%, για την Αυστρία -0,196%, για την Ολλανδία -0,205% και για τη Γερμανία -0,327%.

Πώς είδε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έξοδο; «Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η σημαντικότερη πρόκληση για το άμεσο μέλλον είναι η επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους», είπε, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης τόνισε: «Η έξοδος στις αγορές με ένα 5ετές και όχι 10ετές, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε, παρά τις διεργασίες, να αποσπάσει την πολυπόθητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας από τη Standard & Poors».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να πανηγυρίσει δηλώνοντας: «Η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία. Αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές». Κάτι με το οποίο προφανώς εννοεί ότι οι κανονικοί επενδυτές μοιράζουν λεφτά για την… ψυχή της μανούλας τους…


Σχολιάστε εδώ