Με δύο γραμμές η ΝΔ!
Ο διχασμός έχει εισβάλει και εκεί…
-Προειδοποίηση Δένδια, κάθε άλλο παρά τυχαία: «Αν επικρατήσουν οι εθνικισμοί και οι λαϊκισμοί, το κόμμα θα πάει στο 18%»
Η «πάλη των τάξεων», που από… αρχαιοτάτων χρόνων σοβεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κορυφώθηκε και βγήκε στην επιφάνεια με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων.
Η σκληρή τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο πρωτόκολλο για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενόχλησε τα μετριοπαθή στελέχη και όσα ιδεολογικά κινούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ενόχληση που είχε να κάνει με το γεγονός ότι είχαν σαφείς αντιρρήσεις ως προς την τακτική που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κυρίως για το ότι αυτή «υπαγορεύθηκε» από τον Αντ. Σαμαρά και τους λεγόμενους σκληρούς της παράταξης.
Η μετατόπιση του Κυρ. Μητσοτάκη σε πιο συντηρητικές θέσεις και απόψεις ήταν εμφανής το τελευταίο διάστημα και σε άλλα ζητήματα πέραν του Σκοπιανού. Κάτι που είχε προβληματίσει και ανησυχήσει μεγάλη μερίδα στελεχών, ακόμη και εκ των κορυφαίων, που θεωρούν ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία διώχνει κόσμο, αντί να μαζεύει, από τον χώρο των αναποφάσιστων και των κεντρώων.
Όλα αυτά τα στελέχη που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο δεν είδαν με καλό μάτι ούτε και την υιοθέτηση σκληρής, ενίοτε και ακραίας, επιχειρηματολογίας στην κόντρα της ΝΔ με την κυβέρνηση. «Η ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο της πόλωσης και του διχασμού», υπογράμμιζαν. Αντίθετα ανέφεραν ότι η ηγεσία και τα στελέχη της παράταξης πρέπει να επικεντρωθούν στο να παρουσιάσουν μια πειστική πρόταση εν όψει εκλογών και να έχουν έτοιμο ένα πρόγραμμα για την περίπτωση που κληθούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
ΔΕΝΔΙΑΣ: H ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, όχι ένα γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς
Το κλίμα οργής που φούσκωνε σιγά σιγά στα ενδότερα της παράταξης ανέλαβε να βγάλει στην επιφάνεια ο Ν. Δένδιας. Η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα, όχι ένα γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς», στόχευε στην καρδιά του προβλήματος.
Ταυτόχρονα φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλευρά των «σκληρών» (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Βορίδης κ.ά.), επισημαίνοντας ότι «αν επικρατήσουν οι εθνικισμοί και οι λαϊκισμοί, το κόμμα θα πάει στο 18%» (σ.σ.: Το ποσοστό που είχε πάρει η ΝΔ επί Σαμαρά στις πρώτες εκλογές του 2012).
Αυτά προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την οργή του πρώην πρωθυπουργού και των υποστηρικτών του, που εξαπέλυσαν δριμείες επιθέσεις κατά του κ. Δένδια από τα social media. Για να αποφύγει τυχόν παρεξηγήσεις, ο πρώην υπουργός είχε φροντίσει να αφήσει εκτός κριτικής τον Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτός αποτελεί την εγγύηση ότι η παράταξη δεν θα μετατραπεί σε… γκρουπούσκουλο. Δεν απέτρεψε ωστόσο μια λεκτική αψιμαχία με τον γραμματέα Λ. Αυγενάκη, η οποία πάντως έληξε γρήγορα και χωρίς απρόοπτα.
Η δημόσια παρέμβαση του Ν. Δένδια επανέφερε στο προσκήνιο παλαιότερα σενάρια, που τον ήθελαν να διεκδικεί την ηγεσία της παράταξης ύστερα από ένα ανεπιτυχές εκλογικό αποτέλεσμά του Κυρ. Μητσοτάκη. Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, ο πρώην υπουργός κινήθηκε αυτοβούλως, χωρίς καμιά προσυνεννόηση με άλλα στελέχη της παράταξης.