Μακεδονία ήταν και… πάει

Μακεδονία ήταν και… πάει

Όσοι έχουν μάθει να σκέφτονται και άρα να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την Ελλάδα, όπως είπε ο Τσίπρας διαλαλώντας την πραμάτεια του σε ξένους ομολόγους του, μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα. Το έκαναν το καθήκον τους…

Οι άλλοι, οι… άσκεφτοι και γενικώς φασίστες, να κάτσουν να ρουφήξουν τ’ αυγό τους, δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

Πάντως, σκεπτόμενοι και μη θα έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στην επόμενη πενταετία μια νέα πραγματικότητα. Γιατί αυτοί που την υπέγραψαν αλλά και αυτοί που δεν την υπέγραψαν δεν θα ζουν με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ περί «μακεδονικής εθνότητας» ή «μακεδονικής γλώσσας»…

Απλώς θα διοικούν και θα… λύνουν απορίες, αν τις λύνουν κι αυτές…
Μία απορία είναι και η εξής: Γιατί μετά την κύρωση της Συμφωνίας ο Ζάεφ δεν μίλησε ούτε μία φορά για «Βόρεια Μακεδονία»; «Η Ελλάδα αποδέχθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμα να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική γλώσσα’’ σε αυτό το έδαφος», είπε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Η1 της Βοσνίας Ερζεγοβίνης…

Μάλιστα αποκάλυψε ότι διαπραγματεύθηκε με την Ελλάδα χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», ως «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονική γλώσσα» με τη δική τους παράδοση και ιστορία…

Όπως φαίνεται, τις απορίες θα μας τις λύνουν οι άλλοι…

Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει…

Τώρα, πια, οι πόλεμοι δεν… φτουράνε με μεραρχίες, αλλά είναι πολύ συμφέροντες όταν σχεδιάζονται πάνω σε νομικά έγγραφα…

Γι’ αυτό επιστρατεύτηκαν νομικοί για να μας… κόψουν και το τελευταίο βηχαλάκι: «Η Συμφωνία είναι διεθνής και δεν αλλάζει», είπε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρ. Γιαλλουρίδης. «Αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αλλάξει το οτιδήποτε, θα έχει κόστος. Είναι μια Συμφωνία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης», σημειώνει και εξηγεί πως «το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα είναι να χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς»…

Ωραίο επιχείρημα… Λες και όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η αξιοπιστία μάς έτρεχε από τα μπατζάκια. Μα, τι λέμε τώρα; Ξεχνιούνται οι «τεμπέληδες Έλληνες» της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε και όλων αυτών των καλόπαιδων, που έβαλλαν κατά της τιμής, της αξιοπρέπειας και της ιστορίας μας;

Όχι. Αν είναι να φαινόμαστε αναξιόπιστοι σε ανθρώπους (είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό) που είναι τόσο μακριά από αυτό που ως ανθρώπινη φύση νοείται, δεν πειράζει.

Θα τ’ αντέξουμε…

Τι είχαμε, τι χάσαμε…

Από την άλλη, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, που δεν είναι νομικός, είπε ακριβώς το αντίθετο, ότι ακυρώνεται, μόνο, λέει, που απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου η οποία θα πρέπει να έχει στόχο την ακύρωσή της και αυτό να γίνει με την ευρεία συναίνεση αυτών των κομμάτων και της εκπροσώπησής τους στο νέο Κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι δικαιούνται και τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν λόγο σε αυτό το θέμα, συνεπώς όλος ο ελληνικός λαός που εκπροσωπείται από αυτά να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια ακυρώσεως αυτής της επιζήμιας Συμφωνίας», τονίζει ο καθηγητής.

Δηλαδή, να γίνουν εκλογές, να αλλάξει η κυβέρνηση και το… τοπίο της Βουλής και μετά όλοι αυτοί συντεταγμένα να εργαστούν και να συνεργαστούν σαν να μην υπάρχει αύριο…

Πιο πιθανό φαίνεται να μην υπάρχει αύριο…

Επέτειος…
23 χρόνια από τα Ίμια…
Βλαχάκος – Καραθανάσης – Γιαλοψός.

Αλωμένοι

Λογικά, θα πρέπει να έχει εξανεμιστεί και η τελευταία αμφιβολία για το πόσο… σκορποχώρι είμαστε ως κοινωνία, μετά και τις τελευταίες «λαμπρές» μέρες που διαδραματίστηκαν στο… θερινό του Όθωνα.

Η Βουλή καθρεφτίζει την κοινωνία και το μπέρδεμά της. Διότι μπορεί να μη βλέπεις το «είδωλό σου» στα έδρανα, όμως το γεγονός ότι «ξένες φάτσες» τα έχουν καταλάβει είναι και δική σου ευθύνη…

Δημοκρατία… ψηφιδωτό

Ψήφος εμπιστοσύνης, σου λέει ο άλλος. Μα, πώς ένα… όργιο χρωμάτων και ιδεολογιών μπορεί να νομιμοποιείται και να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις τόσο ωφέλιμες ή τόσο επιζήμιες;

Κοινώς, πού είναι η ιδεολογική σου βάση, χρυσή μου, όψιμη πλειοψηφία; Γιατί όταν αποδέχεσαι κάτι που μέχρι πρότινος σφυροκοπούσες δύο τινά συμβαίνουν: Ή είχες μπερδευτεί προηγουμένως ή έχεις μπερδευτεί τώρα. Πά­ντως, κανένα από τα δύο τινά δεν δείχνει δημοκρατία…

Βέβαια, το μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι μας το επιφύλαξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Αυτοί οι τύποι εκλέ­χθηκαν από τους ψηφοφόρους τους και για τη σκληρή στάση του κόμματός τους απέναντι στο Σκοπιανό, αφού τά­χθηκαν εναντίον της σύνθετης ονομασίας που θα περιείχε τον όρο «Μακεδονία». Και ύστερα πήγαν οι… πρωτοκλασάτοι και ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας…

Το τάιμινγκ

Και αφού τα κανόνισε όλα στο Σκοπιανό, πολύ γρήγορα ήρθε η ώρα να… καθαρίσει και τα ελληνοτουρκικά. Στις 5 Φεβρουαρίου πρόκειται να συναντήσει τον Ερντογάν ο Τσίπρας και όλοι μιλούν για κακό τάιμινγκ, αφού είναι, λέει, νωπή η υποχωρητικότητα της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων. Αυτοί που μιλούν προφανώς φοβούνται μήπως, με τη φόρα που πήρε, κάνει δεκτή και την έκδοση των οκτώ…

Είναι γεγονός ότι τσαμπουκαλίκι διαθέτουν αρκετό οι γείτονες – όχι ότι περίμεναν την έκβαση της υπόθεσης της Συμφωνίας…

Πάντως, μία μέρα πριν από την επέτειο των Ιμίων, σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ύστερα από πεντάωρη συνεδρίαση υπό την Προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίστηκε η… στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο…

Έλλη Μητακίδου


Σχολιάστε εδώ