HOPEgenesis: Διαρκής εθελοντικός αγώνας για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό αδιέξοδο…

HOPEgenesis: Διαρκής εθελοντικός αγώνας για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό αδιέξοδο…

Η HOPEgenesis είναι μια ελληνική αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βαδίζει προς το δημογραφικό αδιέξοδο.

Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ για τις πληθυσμιακές μεταβολές των χωρών δείχνουν ότι το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων θα οδηγήσει στην πτώση του ελληνικού πληθυσμού από 10.000.000 σε 6.000.000 με 8.000.000 έως το 2050.

Βασικός της στόχος είναι η υποστήριξη γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, προκειμένου να ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους ή στην Αθήνα, όπου δρα η ομάδα της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν.

Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν, καθώς και κίνητρο στις υπόλοιπες ώστε να κυοφορήσουν. Ο αριθμός των ωφελούμενων που προκύπτει από τη δράση της οργάνωσης ανέρχεται στις 117 γυναίκες και μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 64 μωρά με την αρωγή της HOPEgenesis, ενώ αναμένονται άλλα 54 τους προσεχείς μήνες.

Η ομάδα της HOPEgenesis αποτελείται από εθελοντές και συνεργάτες ιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, καθώς και μεγάλο αριθμό ενεργών εθελοντών που διαχειρίζονται την ευρυθμία και την ανάπτυξη της οργάνωσης. Τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα είναι προς το παρόν 16 και συνεχώς αυξάνονται: Το Νοσοκομείο «Μητέρα» και το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου, η Euromedica στη Ρόδο και στην Κοζάνη, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο», η Κλινική Αργυρούδη ΑΕ «Ελευθώ» στη Χίο, το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το ΙΑΣΩ Λάρισας και άλλα έξι, δημόσια και ιδιωτικά, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Στη δράση της HOPEgenesis περιλαμβάνονται 354 περιοχές, 317 τοπικές κοινότητες στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Άρτας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Θεσπρωτίας και στόχος μας είναι να περιληφθούν επιπλέον περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητικά αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και 37 νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους.

Παράλληλα, η HOPEgenesis δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων για το μείζον πρόβλημα του Δημογραφικού. Σε αυτό το στάδιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, διενεργούν μια μελέτη που καταγράφει τους λόγους της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, τους τρόπους αντιμετώπισής της, το κόστος που συνολικά έχει αποφέρει η μείωση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και την κοστολόγηση της χρηματοδότησης από ελληνικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια που απαιτούνται ετησίως ώστε να καλυφθεί το κενό στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα αναδυθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με έγκυρο επιστημονικό τρόπο όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Στόχος της HOPEgenesis είναι να συνεχίσει αυτήν την πολύτιμη διεξαγωγή ερευνών στο μέλλον, ώστε συλλογικά μαζί με ακαδημαϊκούς, κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς να επιτύχει τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού και την ανατροπή της υπογεννητικότητας στη χώρα.Στις 9 Οκτωβρίου 2018 η HOPEgenesis βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την HOPEgenesis μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.hopegenesis.org.

Φωτό: healthpharma.gr
Άρθρο Δημήτρης Μουτσάτσος

WikiPedia Ticket: 2020032410005068


Σχολιάστε εδώ