Ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν: Δώστε τις Μουφτείες της Ξάνθης και θα ανοίξω τη Σχολή της Χάλκης

Ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν: Δώστε τις Μουφτείες της Ξάνθης και θα ανοίξω τη Σχολή της Χάλκης

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Τσίπρα-Ερντογάν με τον τούρκο Πρόεδρο να επιμένει για “Ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα” να θέτει το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο «ειλικρινείς συνομιλίες» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προηγήθηκε η συνάντηση διάρκειας άνω των δύο ωρών και τις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολούθησαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θέμα μειονότητας άνοιξε ο Ερντογάν

Έκανε αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης χαρακτηρίζοντάς τους ως “ομογενείς”: «Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ρωμιοί που ζουν στην Τουρκία αποτελούν γέφυρες», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει βήματα προς τη βελτίωση της ζωής τους όπως έκαναν για τους πολίτες στην Τουρκία ελληνικής καταγωγής.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.


 ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης τους απαντώ ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη


 ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: H παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας επιβάρυναν το κλίμα το προηγούμενο διάστημα. Υπήρξαν επικίνδυνα περιστατικά στο Αιγαίο και στη θάλασσα και στον αέρα καθώς και επιθετική ρητορική


Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα, τόνισε ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών αποτέλεσε «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, αλλά ευτυχώς δεν το πράξαμε. Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να βρούμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

» Το θέμα που με ρωτάτε (των «8») έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες.

» Οι χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν το 2015-2016, για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

» Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας. Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

» Μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των Υπουργείων Άμυνας και ΥΠΕΞ για τη μείωση της έντασης.

» Την ίδια στιγμή οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση.

» Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

» Σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

» Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη & βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.

» Τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή.

» Οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι.  Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς όμως υπάρχουν σαφείς αποφάσεις και πρέπει η Ελλάδα να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ως κράτους δικαίου.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας:

» Δεν θα πρέπει φυγάδες τρομοκρατικών κινημάτων (FETO) να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην Ε.Ε.
» Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις μας στο προσφυγικό. Να πράξει το ίδιο και η ΕΕ

» Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

» Να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης για το κυπριακό, με βάση την ισοτιμία των Τουρκοκύπριων.

» Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις ανέφερε ότι:

» Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας.


Σχολιάστε εδώ