Τζορτζ Σόρος, η κινητήριος δύναμη  του Ζάεφ, που οδήγησε στις Πρέσπες

Τζορτζ Σόρος, η κινητήριος δύναμη του Ζάεφ, που οδήγησε στις Πρέσπες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις από τα επινίκια στο Νταβός

Με όποιον δάσκαλο κα­θίσεις… τέτοια γράμματα θα μάθεις. Σε αυτήν τη σοφή ελληνική παροιμία πήγε το μυαλό μου βλέποντας τη φωτογραφία.

Τον καρδιακό φίλο του Αλέξη, τον πρω­θυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» πλέον με την υπογραφή της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, αγκαλιά με τον γνωστό και κάθε άλλο παρά εξαιρετέο Τζορτζ Σόρος, διεθνούς φήμης οικονομικό παράγοντα, ο οποίος δραστηριοποιείται και σε παιχνίδια γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια. Και όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τον Σόρος θα βρεις από κάτω… Μία από αυτές ήταν και η ανάμειξή του στο Κόσοβο το 1998.

Το 1995, μέσα στη γιουγκοσλαβική κρίση, ο Σόρος είχε δημιουργήσει το International Crisis Group με δική του χρηματοδότηση. Και σε μια έκθεση του εν λόγω Group το 1998 για το Κόσοβο υ­ποδείκνυε την ανάγκη για επέμβαση του ΝΑΤΟ, όπως και έγινε το 1999.

Η συνέχεια ήταν η ίδρυση του Οpen Society Foundation, το οποίο λειτουργούσε ως ίδρυμα με τοπικά παραρτήματα, που έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο… Σε αυτές τις δράσεις ο Σόρος μέχρι το 2017 είχε δώσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Οpen Society Foun- dation δραστηριοποιήθηκε και στην ΠΓΔΜ, την οποία ο Σόρος ονόμαζε «Μακεδονία», και τα ποσά που διέθεσε στα Σκόπια έφθασαν στα 98,7 εκατ. ευρώ, το δε 1993 είχε δώσει δάνειο για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη οικονομική κρίση.

Σήμερα ο Τζορτζ Σόρος δηλώνει «παρών», όπως ήταν και σε όλη την παρασκη­νιακή διαδικασία μέχρι να καταλήξουν Ζάεφ και Τσί­πρας στις Πρέσπες.

Η φωτό είναι η απόλυτη επιβεβαίωση του ρόλου του δραστήριου από κάθε άποψη αμερικανού μεγαλοοικονομικού παράγοντα, ο οποίος είχε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας, τα επινίκια της οποίας ο Τζορτζ Σόρος και ο Ζόραν Ζάεφ γιόρτασαν στο ονειρικό Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Φωτο: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ