Οι Πρέσπες αύξησαν τον κατώτατο μισθό…
Τα… δώρα της Συμφωνίας…
-ΓΣΕΕ: Φύλλο συκής… -Οι όροι που βάζουν ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ
Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών και άρχισε να παράγει αποτελέσματα, βασικά προς την πλευρά της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που ήταν και συνεχίζει να είναι αντίθετος γιατί περικλείει πολλά δεινά για την Ελλάδα.
Και ναι μεν οι… φίλοι και σύμμαχοί μας πανηγυρίζουν, με πρώτους τον αμερικανό πρέσβη, ο οποίος έχει ξεπεράσει και τον Πιουριφόι, και την κυρία Μέρκελ, ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν θα πληρώσουν αυτοί τον λογαριασμό.
Το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία κάθε άλλο παρά έχει καταλαγιάσει. Αντίθετα, το κύμα των αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης φουσκώνει και αποτυπώνεται στις φανερές και πιο έντονα στις μυστικές δημοσκοπήσεις. Και αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητεί… γιατροσόφια για να κλείσει τη μεγάλη πληγή.
Και ένα από τα… αντίδοτα για να φύγουν από τις πρώτες σελίδες οι Πρέσπες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σε απευθείας μετάδοση: την αύξηση του κατώτατου μισθού, που… μαγειρευόταν από καιρό. Και από κει που από κυβερνητικά στελέχη διέρρεε ότι η αύξηση θα ήταν γύρω στο 6%, ο κ. Τσίπρας σχεδόν τη διπλασίασε, στο 10,9% συγκεκριμένα.
Ήτοι, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά και 546 ευρώ καθαρά, με την επιχείρηση να πληρώνει 812,89 ευρώ. Και μάλιστα δεν το είχε καν συζητήσει με τους φορείς της Αγοράς, που θα πληρώσουν το… δώρο των Πρεσπών, με στόχο έναν και μόνο, να σταματήσει να συζητιέται η Συμφωνία στους καφενέδες.
Το ετήσιο κόστος για τα περίπου 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ (τακτικής ανεργίας, επίσχεσης, απασχόλησης για τους μακροχρόνιους ανέργους κ.λπ.), όπως υπολογίζει η Διοίκησή του, είναι πάνω από ΕΝΑ δισεκατομμύριο ευρώ, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού θα επιβαρυνθεί κατά 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η μηνιαία αύξηση για τον άγαμο είναι 63,95 ευρώ και η ετήσια 895,3 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο η μηνιαία αύξηση είναι 70,27 ευρώ και η ετήσια 983,78 ευρώ. Και τα ποσά αυξάνονται ανάλογα με τις τριετίες που έχει ο κάθε εργαζόμενος.
Ακόμη, αυξάνονται οι ετήσιες εισφορές των επαγγελματιών κατά 300 ευρώ τον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και 280.000 άνεργοι θα έχουν αυξήσεις.
Με δυο λόγια, ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα πάρει, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, συν 54 ευρώ τον μήνα, ο δε εργοδότης θα πληρώνει επιπλέον 80 ευρώ.
Δεν αντέχουμε, λένε οι εργοδότες
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, αλλά και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων, η αντίδραση είναι: Δεν αντέχουμε αύξηση 10,9%. «Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης», τονίζουν ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΒ, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί, όμως πρέπει να μειωθεί η φορολογία της εργασίας και των εισφορών».
Σύνδεση με την παραγωγικότητα και την αύξηση του αφορολογήτου
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι «χωρίς ελαφρυντικά μέτρα δεν θα αποδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού». Και ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις: τη διεύρυνση του αφορολόγητου ποσού για τους μισθωτούς, ώστε το διαθέσιμο εισόδημά τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση, και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως είναι για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε βάθος τριετίας η αύξηση
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει: «Οι υγιείς επιχειρήσεις και οι συνεπείς εργοδότες έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα για σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, με ορίζοντα τα 751 ευρώ σε βάθος τριετίας, 2019-2022, με παράδειγμα το “πορτογαλικό” μοντέλο ως το πιο ενδεδειγμένο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ αφορά μόνο το 8% των μισθωτών, όμως η γενναιόδωρη αύξηση του 11% από 1/2/19 θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων».
Ερωτήματα θέτει η ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ λέει σε δήλωσή της «ναι μεν, αλλά…», επισημαίνοντας ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Και θέτει τα ερωτήματα «αν είναι πραγματική η αύξηση», «αν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων» και «αν η αύξηση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018».
√ Κατώτατο μισθό 669 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου 2019 είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ισούται με τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο ατόμου που έχει συμπληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (780). Και διευκρινίζει ότι «το 780 ευρώ πολλαπλασιάζεται με 12, ήτοι 9.360, ενώ το 669 με 14, δηλαδή 9.366 ευρώ». Αναφέρει ακόμη ότι στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός ήταν 858 ευρώ και στη Γαλλία 1.498 ευρώ, αλλά ο Πρόεδρος Μακρόν, για να κατευνάσει τα Κίτρινα Γιλέκα, τον αύξησε κατά 100 ευρώ και από 1.498 ευρώ πήγε στα 1.598 ευρώ. Ο δε ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 192 ευρώ και από τα 858 πήγε στα 1.050 ευρώ.
Φωτο: cnn.gr